Nederlands bedrijfje zet een punt achter online accounts van overledenen

14 december 2018
Wat gebeurt er na de dood met je digitale erfenis? De Nederlandse Chantal van der Velde richtte een bedrijfje op dat accounts van overledenen afsluit.

“Toen mijn eigen oma al overleden was, kreeg ik nog verjaardagsmeldingen van haar op Facebook. Dat was vervelend”, vertelt Van der Velde. Zij is een van de initiatiefnemers achter Closure, een online platform waar nabestaanden een beroep op kunnen doen om alle online abonnementen en accounts van een overleden persoon stop te zetten. 

Veel mensen hebben vandaag best wel wat online accounts: Instagram, Facebook, Spotify, Whatsapp, Google Drive… dat zijn allemaal persoonlijke data. Als je sterft blijven die accounts bestaan, maar ze zijn met wachtwoorden beveiligd. Niet zo makkelijk voor de nabestaanden. Closure kan alles opzeggen zonder wachtwoord.

“We consumeren steeds meer producten in een abonnementsvorm. Daarnaast zijn ook steeds meer mensen digitaal actief. De digitale erfenis wordt dus een groeiend probleem”, aldus Van der Velde. Haar bedrijfje zet ook een punt achter gas, water, telecom en goede doelen van overledenen.