Nederlandse daklozenkrant kon de paus interviewen

6 november 2015
Maar heel weinig journalisten is het ooit gelukt om de paus te spreken. Maar Stijn Fens, religieredacteur bij Trouw, mocht in functie van de Utrechtse daklozenkrant de Heilige Vader gaan interviewen.

Omdat het een interview voor de daklozenkrant was, kwamen er geen 'harde' thema's aan bod zoals het celibaat en kerkelijke schandalen: "Het moest een mooi, warm verhaal worden over zijn jeugd in Argentinië, en hoe het is om het in het Vaticaan te leven.", zegt Vaticaanwatcher en gelukkige interviewer Stijn Fens.

De vraag werd dan ook gesteld of je als paus soms niet jaloers bent op daklozen. Dan heb je misschien wel geen geld, maar wel vrijheid. Want je leeft een beetje in een gouden kooi. Het antwoord van paus Franciscus luidde:

Ze wilden dat ik in dat hoge apostolisch paleis ging wonen, maar ik ben in een hotel in Vaticaanstad gaan wonen, en hier komt iedereen. Daardoor wordt die gouden kooi iets minder een kooi. Maar ik mis de straat wel.

 

De paus was volgens Fens meteen geïnteresseerd in het interview. Vooral omdat het voor een daklozenkrant was. Paus Franciscus staat bekend om zijn betrokkenheid bij daklozen. Bovendien zou het interview door straatkranten wereldwijd worden overgenomen. De zegeningen zouden dus niet alleen tot Nederland beperkt blijven.

Voor Stijn Fens was het alleszins het interview van zijn leven.

Neem zeker ook een kijkje op de site van Straatnieuws Utrecht. Daar kan je het artikel met de paus bestellen.