Nederlandse inlichtingendienst voorkomt dat Russische spion in Internationaal Strafhof infiltreert

17 juni 2022
Het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zegt dat ze heeft voorkomen dat een Russische spion is geïnfiltreerd in het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat Strafhof onderzoekt momenteel een reeks oorlogsmisdaden die door Rusland in Oekraïne zouden zijn begaan.

Volgens de AIVD heeft een Russische militaire agent geprobeerd om onder een valse identiteit in het Internationaal Strafhof te infiltreren. Een zekere Sergej Vladimirovitsj Tsjerkasov probeerde volgens de AIVD met de Braziliaanse nationaliteit Nederland binnen te komen en verzon een valse identiteit die jaren teruggaat.

"Dit was een jarenlange operatie van de GRU (Russische militaire inlichtingendienst, red.) die veel tijd, energie en geld heeft gekost", vertelde het hoofd van de AIVD, Erik Akkerboom, aan het Britse persagentschap Reuters.

Stagiair

De man wilde in april als stagiair aan het werk gaan bij het Internationaal Strafhof, dat hem ook aanvaard had. Maar de spion kon onderschept worden op de luchthaven en werd kort daarna op een vliegtuig naar Brazilië gezet. Daar zal hij voor een rechter moeten verschijnen.

"Dit toont duidelijk aan waartoe de Russen in staat zijn", zei Akkerboom. "Ze proberen op een illegale manier aan informatie over het Strafhof te raken. We classificeren dit als een bedreiging van hoog niveau." Als de man de job had gekregen, dan had hij daar volgens de AIVD inlichtingen kunnen verzamelen, bronnen kunnen spotten of rekruteren en toegang kunnen krijgen tot digitale systemen. Ook had hij mogelijk strafzaken binnen het Strafhof kunnen beïnvloeden.

Waarschuwing voor andere instellingen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag opende kort na het begin van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide.

De AIVD zegt dat ze ervoor gekozen heeft om de zaak publiek te maken, om zo de werking van de Russische inlichtingendiensten bloot te leggen en andere internationale instellingen te waarschuwen.

Het is niet de eerste keer dat een Rus die ervan verdacht wordt te spioneren, in Nederland wordt onderschept. De voorbije jaren werden al meer dan 20 vermoedelijke Russische spionnen het land uitgezet. Rusland heeft telkens elke betrokkenheid ontkend.

Bron: vrtnws.be en De ochtend