Nederlandse kinderdagverblijven mogen niet-ingeënte kinderen weigeren

8 oktober 2018
© Pixabay
Kinderdagverblijven die niet-ingeënte kinderen voortaan mogen weigeren: het is voorlopig nog een wetsvoorstel in Nederland, maar het draagvlak is groot. Hoe zit dat bij ons?

De mazelen rukken op. Het aantal besmettingen in Europa is op een jaar tijd verdubbeld. Zo ziet men in Nederland een afname van de vaccinatiegraad bij zuigelingen en jonge kinderen. Daarom denkt men eraan om niet-ingeënte kinderen voortaan te weigeren in kinderdagverblijven. 

Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is daar geen voorstander van. “De vraag is: is dit een manier om een epidemie tegen te gaan?” zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. “Want als je de kinderen weigert in kinderdagverblijven, raken ze mogelijk nog steeds niets gevaccineerd.” En wat doe je vervolgens met niet-ingeënte kinderen op kleuterscholen en in het lager onderwijs?

Hoe zit het in België?

In ons land is de situatie trouwens minder prangend dan in Nederland. “In België hebben we bijzonder goede vaccinatiegraadcijfers kunnen bewerkstelligen. Meer dan 96 procent van onze jonge kinderen zijn ingeënt tegen mazelen” zegt Van Damme. “We hebben in België dus een heel veilig verhaal naar onze jonge kinderen toe. Wat niet wegneemt dat onze jonge ouders toch nog altijd opgeroepen worden om hun vaccinatiesituatie te bekijken en een inhaalvaccinatie te ondergaan. Want dat zien we wel: dat een aantal jongvolwassenen toch nog kwetsbaar zijn voor mazelen, en deel kunnen uitmaken van een epidemie.”

Vaccin niet verplichten

Toch is Van Damme geen voorstander van het verplichten van vaccinaties. Hij hamert op de verantwoordelijkheid van de overheid: “Ouders zijn kritischer dan vroeger, dus gaan ze zoeken naar antwoorden, en komen ze terecht op websites met vreemde aberrante informatie, of zelfs compleet foute informatie. Daarom moet de overheid de mensen beter wegwijs maken.”

“Ik geloof veel meer in een goede communicatie, en in websites die antwoorden op de vragen van de ouders” stelt Van Damme. Denk bijvoorbeeld aan de websites van Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“Scandinavische landen hebben een bijzonder hoge vaccinatiegraad. Die gaan zelfs tot 98 à 99 procent wat het mazelenvaccin betreft. Toch verplichten ze het vaccin niet” zegt hij ook nog. “Men speelt er in op het altruïstisch gevoel. Als ik mijn kind laat vaccineren komt dat een ander kind ten goede.”

Meer info over het mazelenvaccin vind je op de website van Kind en Gezin.

Meer info over het wetsvoorstel van D66 lees je op tweedekamer.nl

Lees ook:

Radio 1 Select