Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is overleden

15 juli 2021
ROBIN UTRECHT
Peter R. de Vries, de meest bekende misdaadjournalist van Nederland, is overleden nadat hij vorige week dinsdag werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Dat meldt RTL Nieuws op basis van zijn familie.

De Vries had jarenlang zijn eigen misdaadprogramma op de televisie, en evolueerde van journalist die verschillende primeurs in opmerkelijke zaken naar buiten bracht, tot vertrouwenspersoon van mensen uit het misdaadmilieu, op risico van eigen leven.

Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag in het centrum van Amsterdam neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Dat gebeurde toen hij de studio van het tv-programma RTL Boulevard verliet. Na de aanslag werden uiteindelijk twee mannen aangehouden: een 35-jarige Pool en een 21-jarige man Rotterdam. Een derde man die werd opgepakt, werd al snel vrijgelaten.

De Vries werd bij de aanslag in zijn hoofd geraakt en vocht daarna voor zijn leven in het ziekenhuis. Daar is hij in het bijzijn van zijn familie op 64-jarige leeftijd overleden. 

Lange carrière

Peter Rudolf de Vries begint zijn journalistieke carrière als jonge twintiger eind jaren 70 bij de krant De Telegraaf. Na een jaar algemene verslaggeving legt hij zich toe op misdaadverslaggeving. Sinds 1991 is hij zelfstandig misdaadverslaggever, en duikt hij bij verschillende media en in uiteenlopende praatprogramma's op, als het gaat over opvallende of langlopende misdaadzaken.

Zijn naam is een merk geworden: de Vries is een bekende Nederlander en een uniek figuur, die van onoplosbare misdaadzaken zijn handelsmerk heeft gemaakt. Hij genereert zelf bijzonder veel media-aandacht rond bepaalde dossiers en zaken, vaak met ontknopingen tot gevolg.

De Vries is dus meer dan louter een journalist, want hij heeft bijzonder veel connecties in het misdaadmilieu, waar hij doorheen de jaren niet alleen vrienden heeft gemaakt, maar ook vijanden, zo blijkt opnieuw.

"Peter R. de Vries is bijzonder geëngageerd, als hij zich in een zaak vastbijt. Sommigen vragen zich af of je hem nog wel een journalist kan noemen. Er zijn verschillende misdaadzaken waar zijn handtekening onder staat: hij heeft doorheen de jaren een bijzonder sterke reputatie opgebouwd", legt VRT NWS-justitiejournalist Dirk Leestmans uit.

Luister naar het gesprek met Dirk Leestmans over Peter R. de Vries:

Meer op vrtnws.be en De wereld vandaag

Correspondent Joris Van Poppel beschrijft hoe Nederland reageert op het overlijden van misdaadjournalist