Nederlandse regering-Rutte III op een zucht van aftreden, 2 maanden voor verkiezingen

15 januari 2021
© Thierry Roge (Belga)
Het ziet er naar uit dat de Nederlandse regering van premier Mark Rutte vandaag zal aftreden. De zogenoemde "toeslagenaffaire", waarbij hoge ambtenaren zonder reden de premies voor kinderopvang van 26.000 gezinnen hadden geschrapt, doet het kabinet in zijn voegen kraken. De ministerraad hakt vandaag definitief de knoop door.

De "toeslagenaffaire" hangt al twee jaar boven het hoofd van de Nederlandse regering. Destijds raakte bekend dat hoge ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Financiën jarenlang toeslagen voor kinderopvang hebben laten stopzetten zonder dat er sprake was van fraude.

Ze zochten daarbij systematisch naar fraudeurs in bepaalde bevolkingsgroepen. Daardoor werden zo'n 26.000 gezinnen getroffen. Velen verzeilden in de armoede. Die praktijk startte al onder de vorige regering (Rutte II). In 2019 stapte staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) op.

Maar de politieke etterbuil barstte eind vorig jaar pas echt uit, toen uit een vernietigend rapport van een parlementaire onderzoekscommissie bleek dat niet alleen hoge ambtenaren, maar ook rechters, parlementsleden én ministers niet op de juiste manier zijn omgegaan met ouders die ten onrechte beschuldigd werden van fraude.

Stilzwijgen

Sindsdien staat de regering van Rutte danig onder druk, de roep om af te treden werd alsmaar luider, ook al verkeert Nederland, net als zovele andere landen, in crisis door de coronapandemie. Gisteravond was er overleg tussen de verschillende partijen in de regering: VVD, CDA, D66 en Christenunie. Naar verluidt had Rutte vooraf aan de partijen gevraagd om tijdens dat overleg duidelijk te maken of ze de regering nog steunden of niet.

Maar na het overleg bleven de partijen zwijgzaam. Ook premier Rutte liet gisteravond niet in zijn kaarten kijken. "Ik ga daar niet over praten met de media. We moeten die discussie eerst intern voeren." Verschillende Nederlandse media melden echter dat alles erop wijst dat Rutte III alsnog zal aftreden, 2 maanden voor de verkiezingen, op 17 maart. Naar verluidt zal de ministerraad vandaag definitief de knoop doorhakken.

Beluister het gesprek met Marleen De Rooy, journalist bij NOS, in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'