"Nee Jo, jij bent niet VOKA"

21 oktober 2015
Jo Libeer, voormalig VOKA-baas vindt het belangrijk om jezelf niet te verliezen in je werk. Het vraagt wilskracht, maar samenvallen met je professionele leven kan gevaarlijk zijn.

In juli dit jaar stopte Jo Libeer als gedelegeerd bestuurder van VOKA en werd hij CEO van de Internationale Biënnale Interieur in Kortrijk.

Hij is er altijd in geslaagd zijn werk en zijn persoon gescheiden te houden, en met een afstand te kijken naar wat zijn professionele leven is. Jo vindt het belangrijk op bepaalde momenten even afstand te nemen van het werk en een zekere graad van onthechting te behouden.

Als je maar bent wat je doet, en dit valt weg, dan is dat gevaarlijk. Als je doorschiet in wat je doet, riskeer je jezelf te verliezen.

Hij heeft dit jong geleerd. Zijn vader was arts, en toen hij op zijn 52e na een trombose zijn werk niet meer kon uitvoeren had het leven geen zin meer voor hem.

Jo beseft dat het inspanning vraagt om je professioneel te kunnen heroriënteren, maar als alles samenvalt, je persoon en je werk, en je stopt, is er niets meer.

 

Lees ook: Waar zou VOKA voor kunnen staan?

Herbeluister het gesprek hier:

Radio 1 Select