“Neem je kinderen altijd mee op reis, want ze openen zoveel deuren"

4 januari 2018
Tien jaar geleden trok Tom Van de Weghe met zijn vrouw naar China. "Met een baby van 17 maanden en twee rugzakken. Het was voor negen maanden, maar het werden vijf jaar."

Tom Van de Weghe was goed tien jaar correspondent voor VRT. Eerst in China, nadien in de Verenigde Staten. Sinds 2016 woont hij met zijn gezin opnieuw in België.

Hij raadt iedereen aan om met zijn of haar kinderen op reis te gaan. "Er wordt gezegd dat het moeilijk is met kindjes of baby's, maar ze openen zoveel deuren. Neem ze gewoon mee! Zeker in Azië, waar ze kinderen zo graag zien en welkom zijn."

undefined

Voor de kinderen zelf is het ook een opsteker, weet Van de Weghe. "Ze staan met een andere kijk in de wereld, omdat ze zo vaak mee op pad zijn gegaan." Eén van de kinderen reisde al als baby mee, de andere is daar geboren. "Hij is dus Pekinees, al zegt hij ook vaak: 'papa, ze geloven niet dat ik in Peking geboren ben'. Hij is er fier op."

Zijn dochter was 1,5 jaar toen ze naar China verhuisde en kan dus perfect Chinees. "Als vijfjarige dacht je met je ogen dicht dat ze Chinees was."

Alles bij elkaar woonden zijn kinderen langer in het buitenland dan in België. "We kwamen af en toe met kerst of de zomer, dan was België het land van de cadeautjes."

Lees ook