"Neem je kinderen mee naar de tandarts wanneer hun eerste tandjes wisselen"

22 november 2016
10.171 kinderen jonger dan negen trokken vorig jaar naar de orthodontist. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vanochtend en blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Specialisten raden ouders aan ook hun vijfjarigen al mee te nemen voor controle.
In vijf jaar tijd steeg het aantal beugels bij jonge kinderen met 27 procent. "Die leeftijd is niet vervroegd", zegt Bart Vande Vannet, woordvoerder van de beroepsvereniging van orthodontisten en professor aan de VUB. "Er is nu een terugbetaling van 75% mogelijk op jongere leeftijd. Daardoor is het nu duidelijker wie er een beugel heeft."

Specialisten stimuleren een vroege ingreep, omdat het volgens hen op latere leeftijd veel ellende kan besparen. Wie voor 9 jaar al een beugel krijgt, komt er goedkoper vanaf. Ook duurt de behandeling dan minder lang en is de beugel lichter.

"Iedereen denkt dat een beugel pas moet als kinderen 13, 14 of 15 jaar zijn, wanneer álle definitieve tanden zijn doorgebroken", aldus Vande Vannet. "Maar eigenlijk kunnen we voor de leeftijd van 9 jaar al heel veel doen."

"Meestal betekent de vroege beugel geen blokjes op latere leeftijd", meent Vande Vannet. "In twintig tot dertig procent van de gevallen is zelfs helemaal geen latere behandeling meer nodig."

Kleuters naar de orthodontist

Volgens Vande Vannet kan je best je kinderen meenemen naar de tandarts of orthodontist wanneer de eerste tandjes beginnen te wisselen of soms zelfs een beetje vroeger. Op die manier kunnen kleine problemen al op vroege leeftijd gesignaleerd worden.

Specialisten raden bovendien aan al in de kleutertijd een beugel te krijgen. "Zelfs op 4 jaar is een beugel soms aangewezen, ook al heeft het kind nog melktandjes.

De ingrepen zijn voor ouders vaak een dure zaak. "Maar het is goedkoper op jongere leeftijd dan een moeilijkere behandeling op latere leeftijd waar misschien chirurgie aan te pas komt", sluit Vande Vannet af.

 
 
 
 

Radio 1 Select