Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Neen, 37 graden is niet (langer) onze gemiddelde lichaamstemperatuur

do 16 jun. - 5:12

Kijken of je koorts hebt? Je doet het wellicht steevast met de gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius in je achterhoofd. Alleen... die temperatuur blijkt niet helemaal meer te kloppen. Uit onderzoek blijkt dat onze gemiddelde lichaamstemperatuur de afgelopen tien jaar is gedaald. "En dus moet er ook een nieuwe definitie komen voor koorts."
temperatuur opmeten

Het is een algemene opvatting: de gemiddelde lichaamstemperatuur van de mens bedraagt 37 graden Celsius. "Veel mensen, ook dokters, hebben het zo in hun hoofd, maar dat klopt niet", zegt cardioloog Luuk Otterspoor in "De wereld vandaag".  Hij organiseert een congres in de Nederlandse stad Eindhoven waar artsen van over de hele wereld samenkomen om er te bespreken of ze andere waarden moeten gebruiken bij de behandeling van patiënten.

"De waarden die nu gehanteerd worden, zijn eigenlijk heel erg oud. In 1850 bepaalde de Duitse arts Wunderlich dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 37 graden was op basis van de temperatuur in de oksel van 10.000 mensen."

Maar die meting is achterhaald, omdat er 150 jaar geleden andere levensomstandigheden waren dan nu. "Er was toen nog geen goede hygiëne. Een groot aantal van de mensen had onderliggende chronische ziektes, zoals tuberculose en auto-immuunziektes, waardoor ze een hogere lichaamstemperatuur hadden. De levensverwachting lag toen ook lager."

Wat is dan wel een juist gemiddelde?

In de loop van de twintigste eeuw zijn mensen gezonder geworden, wat tot een lagere lichaamstemperatuur leidt. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde temperatuur de laatste tien jaar aan het dalen is. "Bij 100.000 metingen is bepaald dat het gemiddelde rond de 36,4 graden Celsius ligt. Bovendien daalt de lichaamstemperatuur per tien jaar met 0,03 graad."

Welke gevolgen heeft dat voor artsen? Dat bespreken artsen en experts tijdens het congres over de koeling en verhitting bij de behandeling van patiënten. Ze bespreken onder andere of artsen nieuwe waarden moeten gebruiken bij de behandeling van patiënten.

Wat met koorts?

Dat de gemiddelde lichaamstemperatuur lager ligt, heeft ook gevolgen voor koorts. "Er moet een herdefiniëring van koorts komen, maar het zal erg moeilijk zijn om een nieuwe koortstemperatuur te bepalen."

De gewone lichaamstemperatuur kan heel makkelijk gemeten worden, maar koorts blijkt veel moeilijker te bepalen. "Het is een heel moeilijke vraag waar verschillende antwoorden over bestaan. In het ziekenhuis wordt koorts gedefinieerd als een temperatuur van 38,4 of hoger. Maar voor de huisartsenpraktijken en thuis is dat moeilijker te bepalen."

Verschillende factoren maken het moeilijk om een kantelpunt voor koorts vast te leggen. "De ochtendtemperatuur is lager dan de avondtemperatuur. Menstruerende vrouwen hebben een hogere lichaamstemperatuur, en ouderen hebben soms helemaal geen koorts. Misschien kan er per leeftijdsgroep wel een richttemperatuur bepaald worden, maar dat is best ingewikkeld", zegt Otterspoor.

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet