Negen op de tien huisartsen schrijven zichzelf medicijnen voor

12 juli 2019
Heel wat huisartsen in Vlaanderen schrijven zichzelf vaak medicijnen voor. Dat blijk uit een onderzoek van de universiteit van Gent en Antwerpen, dat De Morgen kon inkijken. Meestal gaat het om maagzuurremmers en ontstekingsremmers waarvoor zelf een voorschrift wordt geschreven. Maar zelfmedicatie kan soms ook gevaarlijk zijn. Huisartsen kunnen zichzelf namelijk onder- of overbehandelen.

Meer dan 88 procent van de huisartsen in Vlaanderen is in het afgelopen jaar minstens één keer met een eigen voorschrift naar de apotheek getrokken. Dat blijkt uit het onderzoek van Ruth Debeuckelaere, die zelfmedicatie bij huisarsten onderzocht.

Meestal schreven de huisartsen zichzelf gastro-intestinaal actieve medicatie voor, zoals maagzuurremmers, Imodium en Motilium. Maar ook melatonine, een middel dat bij slapeloosheid wordt gebruikt, en pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie, zoals paracetamol en ibuprofen, werden vaak voorgeschreven.

Debeuckelaere merkte geen problematisch gebruik op, maar is toch ongerust. "

Jezelf behandelen is niet zonder risico. Je kan zaken over het hoofd zien en daardoor een foute of laattijdige diagnose stellen. Te veel of te weinig medicatie kan een verslaving, maar ook een ernstige complicatie van een ziekte in de hand werken.

Ook voor de patiënten zijn er indirecte gevolgen mogelijk. "Want het professioneel functioneren van een arts kan door zelfmedicatie worden aangetast", klinkt het. "Arsten zijn wel van mening dat er een bepaalde grens is voor zelfmedicatie, namelijk als het gaat om te ernstige klachten of psychische klachten."

Luister naar Roel Van Giel, voorzitter van de artsenvereniging Domus Medica:

Bron: vrtnws.be