Negentien doden na mesaanval in Japan

26 juli 2016
In Japan heeft een man 19 mensen doodgestoken in een instelling voor mentaal gehandicapten. De steekpartij gebeurde in de stad Sagamihara, vlakbij de hoofdstad Tokio. De dader was rond 2.30 uur 's nachts de instelling binnengedrongen met een mes. Na de steekpartij reed hij zelf naar de politie om zich aan te geven. Het gaat om een 26-jarige ex-werknemer.
"De dokters hebben de dood van 19 personen bevestigd", zo verklaarde een woordvoerder van de brandweer. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo bevestigde de politie ook dat er 26 gewonden zijn, waarvan 20 er erg aan toe zijn.

Afgelopen nacht kreeg de politie rond 2.30 uur 's nachts (gisteravond 19.30 uur Belgische tijd) een oproep binnen van het tehuis Tsukui Yamayuri-en, met de boodschap dat een man met een mes het gebouw was binnengedrongen.

Iets later gaf de man, die zei een voormalige werknemer van de instelling te zijn, zichzelf aan bij de politie. Hij werd gearresteerd op verdenking van moord.

"Alle gehandicapten moeten verdwijnen"

Het gaat om de 26-jarige Satoshi Uematsu, die volgens de krant Asahi had gezegd dat "alle gehandicapten moesten verdwijnen". Volgens de Japanse publieke omroep NHK brak de man een raam om het gebouw binnen te dringen en vond de politie meerdere messen in zijn zak, waarvan sommige onder het bloed zaten. Het motief van de dader wordt nog onderzocht door de politie.

Een woordvoerder van de regering heeft laten weten dat er geen link is met islamitische extremisme. Het gaat in ieder geval om het ergste bloedbad in Japan in tientallen jaren.

Gewelddaden zijn -op de Japanse maffia na- weinig talrijk in Japan. De meest beruchte aanval is die met het gifgas sarin in de metro van Tokio in 1995. Toen werden 15 mensen gedood. Die aanslag was het werk van een extremistische religieuze beweging Aum Shinrikyo.

Bron: deredactie.be