Nelle maakt radio met gevangenen: “Eerste stap om weer contact te zoeken met anderen”

14 maart 2020
Nelle Van Damme is psychotherapeute in de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen. Ze maakt er een podcast met de gedetineerden, ‘Radio Begijnenstraat’ heet het. De sprekers zijn mensen die beklaagd en veroordeeld zijn, maar die ook meerdere psychologische problemen hebben.

Iedereen mag meedoen

Radio Begijnenstraat is makkelijk, toegankelijk en niet geforceerd”, zegt Nelle in Interne Keuken. “De onderwerpen komen voort uit dagdagelijkse contacten, teksten en poëzie.”

Bezigheidstherapie, zou je denken. Maar niet is minder waar. “Het is eerder een manier om zich te positioneren naar andere mensen en de maatschappij toe”.

Voor veel mensen is het ook een eerste stap om terug contact te zoeken met anderen

“Voor veel mensen is het ook een eerste stap om terug contact te zoeken met anderen. Uiteindelijk hoor je alleen de stemmen, die meestal enkel door vrienden en familie herkend worden. Het is nog anoniem genoeg.”

De gevangen kiezen ook wat er wel en niet uitgezonden wordt. “Voor we iets naar de buitenwereld sturen is er een luistermoment in de gevangenis zelf. Daar kan iedereen die iets bijgedragen heeft meeluisteren. Pas dan gaat het de deur uit.”

Therapeutische werking

“Het is heel belangrijk dat mensen uit hun cel kunnen komen en manieren kunnen vinden om met zichzelf maar ook met anderen bezig te zijn”, zegt Nelle.

“Het is eerst en vooral een kunstproject, maar het heeft zeker therapeutische bijwerkingen.”

Dit kan helpen om die mensen hun plek in de wereld te laten vinden

“Dit is een ideale manier om mensen die zo weinig gehoord worden een stem te geven”, reageert Geerdt Magiels. “Ze kunnen hun verhaal vertellen en dat zijn dingen die op lange termijn helpen om een plek in de wereld te vinden, zelfs als alles uitzichtloos lijkt”, gaat hij verder.

“Die mensen worden gerespecteerd voor wie en wat ze zijn, zonder dat ze veroordeeld worden door de vooroordelen van andere mensen. Het is eens geen dokter, rechter of specialist, maar de mensen zelf die aan bod komen.”

Beluister het volledige gesprek in Interne Keuken:

Lees ook: