"Nepnieuws kan niet uitgeroeid worden"

19 januari 2017
Hielpen clicks en fakenieuws Trump aan de overwinning? Daar zijn we nog niet aan uit, maar wat we wel weten is dat een groep studenten van de Macedonische universiteitsstad Veles massaal veel valse nieuwssites aanmakten. En dit ten voordele van Donald Trump.

Niet dat ze Trump zo gunstig waren, neen. Eerder omdat het hen meer reclame-inkomsten genereert.

Een tiental Macedonische jongeren is schatrijk geworden via het verspreiden van onzin

Veles ontpopte zich een paar jaar geleden tot nepnieuwsindustriestad. Door het hoog aantal hoogopgeleide jongeren en grote jeugdwerkloosheid, is het er moeilijk om aan de bak te komen. Bovendien spreken de jongeren vloeiend Engels. Daarom zijn een aantal jongeren op het idee gekomen om nepsites te maken met als doel zoveel mogelijk bezoekers te lokken met berichten over beroemdheden of gezondheid.

Eén op de drie jongeren heeft zo'n nepsite waar 'ie geld aan verdient. Maar daarom niet allemaal even succesvol. Slechts een aantal verdient er duizenden dollars mee

"Tijdens de Amerikaanse verkiezingen zagen ze dat het te gek was om nog over kale mannen te schrijven," vertelt correspondent Jarl Van Der Ploeg. "Maar veel van de jongeren zijn na de verkiezingen principieel gestopt. Het bracht zoveel negatieve aandacht op, en Facebook en Google betaalden de inkomsten niet meer uit."

Radio 1 Select