"Nergens anders zie je zo hard dat Gent verandert"

2 juli 2017
Nergens zie je zo hard dat Gent verandert
Het Gentse circulatieplan stuurt het verkeer zoveel mogelijk langs de binnenring, en niet meer door de binnenstad. Fotograaf Tom Verbruggen en verhalenverteller Tim Van der Mensbrugghe legden de ring vast in persoonlijke foto’s en verhalen.

Voor het boek In de baan van de ring heeft het duo de 11 kilometer lange ring 9 keer bewandeld.

Te voet kom je een heel andere stad tegen. In de wagen zie je niet wat zich langs die ring bevindt. Het is niet alleen een autostrade langs de stad maar effectief een plek waar mensen wonen.

Ook Verbruggen en Van der Mensbrugghe hebben plaatsen ontdekt die ze nog niet kenden zoals het Rommelwaterpark, een park omgeven door huizen.

Er zijn ook stukken ring waar blijkbaar nooit aan de voetgangers is gedacht. Toch hebben Verbruggen en Van der Mensbrugghe geprobeerd om langs het Keizersviaduct te wandelen.

Net aan dat Keizersviaduct is er ook leven in de schaduw van kubieke meters beton. Je hebt daar De Kringwinkel, een aantal cafeetjes, een park. Er is een discrepantie tussen de burger en reporter. Wat je als reporter zeer interessant vindt, vind je als burger niet kunnen. Het is gewoon jammer dat dat ding daar staat. 

Sapcentrifuge De Dampoort

In de baan van de ring begint aan De Dampoort.

In de loop van de geschiedenis heeft de ring zich al een paar keer verlegd maar deze ‘sapcentrifuge’ is altijd het punt geweest waar al het verkeer samenkomt en dus ook stilstaat. Ik denk dat je nergens anders zo hard ziet dat Gent verandert dan langs de ring.

Het interview kan je hier terugluisteren (vanaf 1:35).