Nergens beter dan thuis? Een op de acht werknemers heeft zich al eens ziek gemeld zonder ziek te zijn

14 februari 2019
Uit cijfers van Securex blijkt dat 1 op de 8 werknemers in België zich al eens ziek heeft gemeld op het werk, zonder eigenlijk ziek te zijn. Opvallend is dat 'het fenomeen' vaker voorkomt bij jonge werknemers.

Twaalf procent van alle werknemers heeft zich ooit al eens ziek gemeld, zonder dat ze ziek waren. Heidi Verlinden, HR research expert bij Securex, vertelt Bij Debecker dat ze niet verrast is door deze cijfers.

"In de eerste plaats blijven we vaak thuis voor een ziek familielid. Ook al kunnen we hiervoor ook een beroep kunnen doen op ons sociaal verlof, weliswaar onbetaald, zijn er toch mensen die eerder ziekteverlof gebruiken. Ook de zware werkdruk en bepaalde privé-problemen zorgen ervoor dat we soms nood hebben aan een periode van rust", legt Verlinden uit.

Bekijk alternatieven

Tot slot zou de moeilijke balans tussen werk en privé en de lange afstand naar ons werk ook gebruikt worden als reden. “Werknemers zijn vaak niet op de hoogte van welke alternatieven ze hebben voor een ziektebriefje. In het arbeidsreglement kunnen ze alle info vinden over familiaal verlof of klein verlet.”, zegt Heidi Verlinden.

Meer verlet bij jongeren

Opvallend is het feit dat 1 op de 4 jongeren onder de 25 jaar zich ooit als eens ziek meldde zonder ziek te zijn. Jongeren voelen zich dikwijls minder verbonden met andere collega’s op de werkvloer. In tegenstelling tot oudere werknemers zien zij hun huidige job ook vaak als een overgangsperiode naar een andere job.

Een teamleader ziet het fenomeen ook binnen het bedrijf waar hij werkt : “Bij jongeren spreken we ook wel over 'de drie-dagen-ziekte'. Op woensdag zijn onze jongere werknemers ziek en hun ziekteverlof sluit netjes aan op het weekend.”

Bekijk hier de uitzending: