"Nergens in West-Europa werd homoseksualiteit zo vaak bestraft als in het laatmiddeleeuws Brugge"

7 oktober 2019
Met een doctoraat over de vervolging van homoseksuelen in laatmiddeleeuws Brugge is Jonas Roelens de winnaar geworden van de Vlaamse PhD Cup. Hij won zowel de juryprijs als de publieksprijs. De PhD Cup wil het werk van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen. De tweede plaats was voor Margot Bastin. Leen Sevens vervolledigt de top 3.

Enkele weken geleden stelde Jonas Roelens zijn doctoraatsstudie voor in 'Nieuwe Feiten'.

(lees verder onder het artikel)

De tweede plaats was voor Margot Bastin, doctor in de psychologie (KU Leuven - FWO). Zij schreef een doctoraat over manieren waarop jongeren omgaan met hun gevoelens en hoe ze hierover praten met vrienden.

Zij deed haar onderzoek uit de doeken in 'De Wereld Vandaag'.

(lees verder onder het artikel)

Leen Sevens, doctor in de computerlinguïstiek (KU Leuven), vervolledigde de top drie. Zij ontwikkelde een vertaalsysteem dat tekst automatisch omzet naar pictogrammen (en omgekeerd) voor mensen met een verstandelijke beperking.

Dit is haar onderzoek, uitgelegd in 90 seconden:

(lees verder onder de video)

'Nieuwe Feiten' was gisteren aanwezig tijdens de finale van de PhD Cup. Lieven Vandenhaute was dan ook een van de juryleden.

Beluister het verslag:

Wat is de PhD Cup?

Jaarlijks worden zo’n 1.800 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt op de radar van het grote publiek. Daar wil de Vlaamse PhD Cup verandering in brengen! De wedstrijd spoort pas gepromoveerde doctors aan om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

Dit waren de 16 geselecteerden: