Neurochirurg Dua: “Ik zou ook willen weten hoeveel CM-topman Van Gorp verdient ten opzichte van zijn secretaresse"

6 oktober 2016
“Als we de gezondheidszorg betaalbaar willen houden, dan moeten we het hele systeem radicaal hervormen”. Dat zegt de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), Luc Van Gorp vandaag in Het Nieuwsblad. Hij wil alvast één taboe doen sneuvelen: de "onredelijke" artsenlonen. Neurochirurg Guido Dua reageerde verontwaardigd in De Ochtend.

“Ik denk niet dat de redelijkheid zoek is” zegt neurochirurg Dua (ZNA). “Ik ben er een absolute voorstander van dat specialisten goed betaald moeten worden. Want wat ze moeten doen bij hun opleiding is niet niks”.

Een aantal jaren geleden sprak Dua ook al over zijn loon. “250.000 euro bruto is voldoende, maar het mag zeker niet minder zijn”, zei hij toen. Vandaag staat hij nog steeds achter die uitspraak. “Ik heb gestudeerd tot mijn 32 jaar, en dan pas ben ik specialist geworden. Toen had ik 25.000 euro schulden. Als assistent in opleiding bouw je bovendien weinig pensioenrechten op.”

Dat bedrag van 250.000 voor een neurochirurg is niet te weinig of niet te veel. Maar je mag niet vergeten dat we moeten investeren in studies en reizen. De eerste jaren verdiende ik trouwens minder.

Onderlinge wrevel onder chirurgen is er ook. Een nierspecialist verdient bijvoorbeeld 600.000 euro bruto. Oncologen en pediaters verdienen dan weer minder. Dua is het eens dat er onderling wat mag herschoven worden.

 

En wat met de verpleegkundigen?

Luc Van Gorp van de CM haalt ook aan dat verpleegkundigen slechts 40.000 euro bruto per jaar verdienen. Terwijl zij ook heel betrokken zijn, en lange uren kloppen. Guido Dua kaatst de bal meteen terug:

Ik zou ook willen weten hoeveel CM-topman Van Gorp verdient ten opzichte van zijn secretaresse.

Maar mogen verpleegkundigen van Dua meer verdienen als zijn loon wat naar beneden zou gaan? “Een moeilijke vraag” vindt Dua “Ik denk dat we dan de financiering van de hele gezondheidszorg onder de loep moeten nemen. Dit gaat te ver gaan.” Wrevel van verpleegkundigen in zijn ziekenhuis merkt hij alvast niet. Maar de knuppel is nu wel in het hoenderhok geworpen. En dat blijft mogelijk niet zonder gevolgen. Dua waarschuwt alvast:

We moeten opletten dat we niet naar het Nederlands model evolueren. Daar vind je geen enkele specialist meer na vijf uur.

Ook minister Maggie De Block reageerde ondertussen in Hautekiet: 

Radio 1 Select