Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Neusspray tegen het coronavirus “Dit middel kan 24 uur bescherming geven”

do 18 feb. - 1:56

Een neusspray gebruiken waardoor je coronavrij en veilig naar een concert kan gaan? Dat zou de bedoeling zijn. Rik De Zwart, viroloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, praat erover in 'Nieuwe Feiten'. “De spray voorkomt dat het virus onze cellen kan binnendringen.”
© Mufid Majnun (Unsplash)

Het is een internationaal onderzoek dat aantoont dat een neusspray je 24 uur zou beschermen tegen Corona. Viroloog Rik De Zwart en zijn collega’s merken verschillende feiten. “Dit middel kan 24 uur bescherming geven.”

Hoe werkt het?

Het coronavirus heeft een soort vetmantel, en dat hebben onze cellen ook. Om zo’n cel binnen te dringen moet het virus die mantel versmelten samen met de vetmantel van onze cellen. “De neusspray voorkomt dat het virus onze cellen kan binnendringen.” 

Of het middel bij mensen werkt weten ze nog niet. Bij fretten zien ze al wél resultaat. Tijdens een onderzoek werden 6 fretten behandeld met het middel. Ze zaten 24 uur lang samen met geïnfecteerde dieren en wat bleek, geen één van de behandelde fretten werd besmet. “Die bescherming daar was 100%” vertelt De Zwart.

De onderzoekers tonen aan dat het middel eveneens op varianten werkt. “Het is ook werkzaam bij andere luchtwegenvirussen”. Dat maakt de spray zeer functioneel voor een mogelijke volgende uitbraak.

Duur bescherming?

Hoelang het middel precies werkt is momenteel moeilijk te zeggen. “Het zal tussen de 1 à 2 dagen zijn”, vertelt De Zwart. Daarnaast is ook nog niet geweten hoe vaak je de spray moet gebruiken voordat je beschermd bent. Want als het uitgewerkt is, ben je opnieuw vatbaar. En dat is anders dan bij een vaccin. Die geeft een langdurige bescherming.

De Zwart vertelt dat vooral voor mensen uit hoge risicosituaties deze spray een hulpmiddel kan betekenen. “Wij denken in eerste instantie aan die groep, maar op termijn kunnen we ook denken aan toepassingen zoals een concertbezoek”

Timing?

De onderzoekers veronderstellen dat ze een half jaar nodig hebben voordat ze toestemming krijgen om het middel op mensen te testen. Ze moeten de veiligheid en werkzaamheid van het middel kunnen aantonen. En daarbij moet je nog voldoende kunnen produceren. 

Beluister het gesprek met Rik De Zwart in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet