"Never waste a good crisis"

1 oktober 2016
energietransitie
Het was een spannende week vol politieke bochten, spionage en een plottwist uit Antwerpen. Ronnie Belmans is ceo van Energyville, het onderzoekscentrum naar duurzame energie. Hoe kijkt hij daarop terug en hoe moet het nu verder?

Belmans vindt het jammer dat er geen duidelijke visie was waar men naartoe wilde. En vooral: niemand is bezig met de gevolgen voor de energietransitie en hoe we die echt kunnen waarmaken. Het geld van State Grid was nodig om de uitkoop van Electrabel te compenseren, maar voor de noodzakelijke vernieuwingen in het elektriciteitsnet zijn er ook enorme investeringen nodig: om meer zonnepanelen mogelijk te maken, of elektrische voertuigen, warmtepompen,... Kortom: voor allerlei energie-efficiënte toepassingen. Die transitie moet zo snel mogelijk gemaakt worden, aldus Belmans.

Ons land loopt elke dag een halve dag meer achter, en deze stap gaat ons weer een jaar of twee vertragen

Maar: deze crisis biedt ook kansen.

Het belangrijkste is dat Eandis investeerders moet hebben, meent Belmans, Eandis staat voor heel grote uitdagingen, dat geld kan lokaal gezocht worden, en dat zou een grote meerwaarde zijn. Omdat dat net dan van iedereen wordt. De energie-transitie zal inspanningen vragen, zowel technisch als financieel, en als de mensen kunnen zeggen: het is mijn net, ik ben een stuk van die transitie, dan vergroot ook het draagvlak.

Een beursgang of coöperatieven zijn een mogelijkheid, maar vooral, neem de mensen mee!