"Never waste a good crisis": 'Achter De Feiten' spreekt met mensen die in deze crisis nieuwe kansen zien

29 mei 2020
© Ann Braeckman (Belga)
Crisis is verandering, zo leert de geschiedenis. “Never waste a good crisis”, zo sprak Winston Churchill na WOII. In het Chinees zit het zelfs in de taal verweven: het woord voor crisis zou uit twee tekens bestaan, één staat voor gevaar en het ander voor opportuniteit vertelde John F. Kennedy al. Maar welke opportuniteiten schuilen er in deze coronacrisis? In ‘Achter De Feiten’ praat Karolien Debecker met mensen die in deze crisis kansen zien in een reeks van drie uitzendingen.

Ondernemers

Dat dit een crisis is, spreekt voor zich. Volgens de gegevens van de RVA (het Rijksinstituut voor Arbeidsvoorziening) hebben in april 129.174 werkgevers een verzoek tot tijdelijke werkloosheid ingediend. 1.179.051 mensen vielen dus op zijn minst tijdelijk zonder werk.

Voor sommige ondernemers was het echter niet nodig om van het systeem voor tijdelijke werkloosheid gebruik te maken, en werden de opportuniteiten in de crisis gevonden én ten volle uitgespeeld. Dinsdag spreken we met twee ondernemers: Xavier Lambrecht (Ontex) en Gertjan De Smet (Geronimo). Zij moesten snel schakelen en hebben door de crisis een nieuwe markt aangeboord.

Innovatie

Op woensdag is het aan de innovatie, tech- en zelfs VR-wereld. We spreken met Steven van Belleghem en Pieter Van Leugenhagen. Over hoe hun werkweek er door de coronacrisis er een pak anders uitziet. En die van ons binnenkort wellicht ook…

Persoonlijk

Donderdag hebben we ’t over de opportuniteiten op persoonlijk vlak, hoe kunnen wij hier zelf beter van worden? We zoeken sprekers die al een omslag gemaakt hebben of op het punt staan om dat te doen. Hoe kunnen we de verandering, de voordelen van de crisis vasthouden? Wat willen we persoonlijk anders gaan beleven?