Newtons appelboom komt naar Grimbergen

1 oktober 2014

Mogen we ons steentje bijdragen aan de heersende appelhype? Volgende maand komt Newtons appelaar in Grimbergen te staan.

Achter voorgaande zin had een uitroepteken niet misstaan, want het gaat om de boom die aanleiding was Isaac Newtons eureka-moment in 1666.

Enfin, om een rechtstreekse nazaat van de originele boom die nog altijd in het Engelse Woolsthorpe staat. Sinds een jaar of drie kunnen bezoekers er niet meer onder gaan zitten,want de oude appelaar wordt beschermd door een afsluiting van wilgentenen (zie plaatje).

Een medewerker van Volkssterrenwacht Mira is vorig jaar in Woolsthorpe een loot gaan halen van die 'Flower of Kent' (een zeldzame groene stoofappel). Die intussen flinke jonge boom wordt volgende maand officieel gepland tijdens een grote Newtonhappening.

Zo komt Volksterrenwacht Mira in een illuster lijstje van instellingen (The National Fruit Collection in Brogdale, het Trinity College in Cambridge, Cambridge University Botanic Garden, de University of York, de tuin van de bibliotheek van het Instituto Balseiro in Argentinië ... ) die een echte nazaat in de tuin hebben staan van de meest illustere appelboom.

Radio 1 Select