Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Ngozi Okonjo-Iweala uit Nigeria wordt de nieuwe topvrouw van de Wereldhandelsorganisatie

di 16 feb. - 6:30

Na maanden van touwtrekken is de 66-jarige Okonjo-Iweala verkozen tot voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Okonji-Iweala is de eerste vrouw en de eerste persoon van Afrikaanse afkomst aan het hoofd van de WTO. Eerder werkte ze 25 jaar lang voor de Wereldbank.
Ngozi Okonjo-Iweala

"Dr. Ngozi" zoals ze in eigen land genoemd wordt, moest het opnemen tegen zeven andere kandidaten en botste eerder op een veto van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die bovendien ook zijn land uit de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wou terugtrekken. De nieuwe regering van VS-president Joe Biden heeft echter groen licht gegeven en zo werd de Nigeriaanse dan toch WTO-directeur.

Ze is daarmee niet aan haar proefstuk toe. Ze komt uit de deelstaat Delta in het zuiden van Nigeria en maakte daar als kind de bloedige afscheidingsoorlog van Biafra mee. Delta grensde toen aan Biafra.

Ze komt uit een van de meer begoede families en kon economie studeren aan de prestigieuze universiteit van Harvard in de Verenigde Staten. Meer dan 25 jaar lang werkte ze daarna voor de Wereldbank. In 2003 keerde ze terug naar Nigeria om er minister van Financiën te worden. Haar talent voor onderhandelingen leidde ertoe dat internationale schuldeiserlanden twee jaar later een flink deel van de schulden van Nigeria kwijtscholden.

Tussen de VS en China

Als topvrouw van de Wereldhandelsorganisatie krijgt Okonjo-Iweala meteen te maken met de handelsoorlog tussen twee van de grootste economieën ter wereld: de VS en China. Die dateert grotendeels uit de periode-Trump, maar noch president Joe Biden noch de twee grote partijen in de VS lijken van plan om nu water in hun wijn te doen.

Okonjo-Iweala zal al haar onderhandelstalenten en contactnetwerken nodig hebben. Bovendien zijn er nog wel andere handelsconflicten aan de gang en heeft een voorzitter van de WTO niet zo veel persoonlijke macht. Een van die discussiepunten binnen de WTO het al dan niet behouden van patenten voor geneesmiddelen tegen het coronavirus, iets wat vooral rijkere en armere landen tegenover elkaar stelt

WTO

De World Trade Organization (WTO) werd in 1995 opgericht als opvolger van de internationale handelsakkoorden van de GATT, een naoorlogse conventie over internationale handel en tarieven. Het hoofdkwartier in de Zwitserse stad Genève functioneert vooral als een forum voor multilaterale onderhandelingen en is eerder bemiddelaar dan aanstuurder.

De invloed van de directeur is dan ook beperkt, maar die kan wel de agenda zetten. De voorbije jaren is de invloed van de WTO overigens afgezwakt nu steeds meer economische blokken onderling bilaterale handelsakkoorden sluiten zoals de EU met Canada, Mexico, Turkije, Zuid-Korea, Singapore en Vietnam en de NAFTA (VS, Canada en Mexico), het Trans-Pacific Partnership in en rond de Stille Oceaan en dergelijke. Dat soort akkoorden zou dan minder gunstig zijn voor armere landen en dus moet Okonjo-Iweala het handelsoverleg via de WTO opnieuw op gang trekken.

Beluister het gesprek met correspondent Femke van Zeijl in 'De Wereld Vandaag': 

"Eerste stap tot het redden en herstel van de WTO"

Ook Geert Bourgeois, Europarlementslid voor N-VA, en lid van de commissie Internationale Handel in dat parlement, is tevreden met de aanstelling van Ngozi Okonjo-Iweala. "Het is een ijzersterke directeur-generaal en dame en ze heeft een curriculum om U tegen te zeggen. Haar aanstelling komt op het juiste moment, want er moeten dringend stappen ondernomen worden om de WTO te redden en te hervormen."

Beluister het gesprek met Geert Bourgeois in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet