Nicolas Bouteca: "Er is politieke wil om de problemen op te lossen"

15 februari 2017
Er komt in de Kamer een werkgroep deontologie. Die moet ook de rol en de vergoeding van de Kamerzitter nagaan. Ruth Joos vroeg aan Nicolas Bouteca, politicoloog aan de universiteit van Gent, hoe de heisa opgelost zal worden.

Een kluwen van debatten

Het is het moment voor de politiek om tot rust te komen, vindt politicoloog Nicolas Bouteca: "Laat ons al die debatten en dossiers ontrafelen en de dingen echt regelen." 

Op dit moment worden inderdaad verschillenden debatten door elkaar verweven. Enerzijds is er het probleem met de intercommunales en het warrig kluwen van ondernemingen daar rond. Anderzijds zijn er politici die bijverdienen in privé-ondernemingen, buiten hun politieke functie, als adviseur bijvoorbeeld. "En dan zijn er nog de debatten rond het salaris van de kamervoorzitter en het cumuleren van politieke ambten."

Er is politieke wil

Er is wel politieke wil om die problemen aan te pakken, zegt Bouteca. "Alle politieke partijen willen de cumuls en de intercommunales aanpakken. Maar dat is natuurlijk niet makkelijk op te lossen. Om het probleem van de intercommunales aan te pakken moet je heel wat mensen bij elkaar brengen en daarbovenop is het erg technisch."

Volgens Nicolas Bouteca kan het niet de bedoeling zijn dat politici elkaar steeds weer in een slecht daglicht plaatsen: "Op die manier heeft de burger op den duur ook geen enkel vertrouwen meer in de politiek." Om alles op te lossen zal er vooral vertrouwd moeten worden op goodwill van politici, zegt Bouteca nog: "Het is heel moeilijk om dit allemaal in regels te vatten."

 

Radio 1 Select