Nicolas Bouteca (UGent): "De NV-A heeft vooral heel veel geld"

28 november 2016
De NV-A is wel goed bezig, ondanks wat de vakbonden ons willen doen geloven. Dat probeert de partij althans aan te tonen in haar nieuwe campagne. In De Ochtend belden ze er over met Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent)

"De partij heeft vooral veel geld"

"Ik denk dat de partij vooral heel veel geld heeft.", zegt Bouteca. Dat komt omdat de partijfinanciering in ons land in grote mate afhankelijk is van de verkiezingsuitlag. En die was in 2014 bijzonder gunstig voor de partij.

Denk maar aan de #helfie-campagne. Die heeft 1 miljoen euro gekost.

Daarnaast wil de NV-A ook die 'kracht van verandering', die ze uitspeelden in 2014, benadrukken. Nu heerst de perceptie dat NV-A het op heel wat bijzonder zichtbare domeinen niet beter doet dan de regering Di Rupo.

Kibbelkabinet

Het doel van de campagne is duidelijk voor Bouteca: laten uitschijnen dat de NV-A het goed doet. Ook al doen ze het op veel erg zichtbare vlakken niet zo heel goed. 

"De taxshift raakt moeilijk gefinancierd, het begrotingstekort blijft een groot probleem, de partijen blijven kibbelen in de (federale) regering."

Ook de Vlaamse regering zit met een imagoprobleem. Dat ligt volgens Bouteca aan de quasi-achterkamerpolitiek die er gevoerd wordt.

 

Radio 1 Select