Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

Kunnen we in de toekomst regenwolken afschieten en zo het weer beïnvloeden?

wo 31 jan. - 0:38

Regen werkt op ons gemoed. Maar regenweer kan ook om praktische redenen hinderlijk zijn. In China vonden wetenschappers een manier om het droog te houden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Kunnen wetenschappers in België ook het weer beïnvloeden? "Nee, toch zeker niet op grote schaal", zegt klimaatwetenschapper Niels Souverijns in "De Bende van Annemie".
Kunnen we het weer beïnvloeden?

Hoe zijn Chinese wetenschappers erin geslaagd om regen tegen te houden tijdens de Olympische Spelen in 2008? "Ze hebben gewerkt volgens een heel simpel principe. De Chinezen hebben de regen op voorhand uit de wolken laten vallen.  Alle regen was dus al verdwenen uit de wolken toen die het stadion in Peking bereikten. Een vliegtuig heeft op voorhand speciale stofdeeltjes uitgegoten over de wolken. Daardoor werden er grotere waterdruppels gevormd en zo is de regen sneller gevallen. Die regen is toen wel op een andere plaats neergekomen, in een gebied iets ten Noorden van Peking", zegt Niels Souverijns, klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. 

Wolken afschieten

De techniek met het afschieten van regenwolken is niet nieuw want ze werd al in de jaren '60 en '70 ontwikkeld. In ons land kennen de fruitboeren vandaag ook een variant op deze techniek: het hagelkanon. "Via een hagelkanon schieten boeren een grote geluidsgolf naar een wolk. Zo hopen ze de hagel in die wolken in stukken te rijten. Op die manier kan de hagel kleiner worden en is er een kleinere kans dat de hagelstenen de oogst beschadigen." Maar naast het probleem dat zo'n kanon een hels lawaai maakt, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de techniek. "Er zijn genoeg voorbeelden van situaties waarin een hagelkanon ingezet werd maar er toch hagel gevallen is." Een hagelkanon kost trouwens al snel tienduizenden euro's. 

Moeilijk toepasbaar

Souverijns heeft er geen vertrouwen in dat we het weer op grote schaal kunnen beïnvloeden. "Het hagelkanon en het modificeren van regenbuien zijn de enige twee technieken die écht goed ontwikkeld zijn. Maar die technieken zijn enkel toepasbaar op kleine buitjes. Bij een grote hoeveelheid wolken weet men niet waar de neerslag gaat vallen en wanneer de wolken zullen uitregenen." 

We zullen ons moeten neerleggen bij het weer

In ons land zijn er op dit moment ook geen klimaatwetenschappers die onderzoek doen naar de technieken. "De Chinezen, Amerikanen en Russen houden zich daarmee bezig omdat ze erin geloven. Wij doen dat niet omdat er geen bewijzen zijn. En omdat er dringendere zaken zijn dan het weer. Ik vind het belangrijker om onderzoek te doen naar klimaatverandering."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet