"Niemand durfde ooit neen tegen hem zeggen, dat is tragisch"

16 augustus 2017
Peter Buwalda, schrijver van bijvoorbeeld Bonita Avenue, zou best wel eens de grootste Elvisfan van de Lage Landen kunnen zijn. Hij schreef net nog het voorwoord van de nieuwe biografie 'Being Elvis' van Ray Connoly en blikt met ons terug op het einde van de carrière van Elvis.

Die dood in 1977 zat er al jaren aan te komen, volgens Buwalda eigenlijk al sinds zijn militaire dienst in Duitsland, toen hij voor het eerst drugs gebruikte, vooral om te feesten.

Hij had zich uiteindelijk zo afhankelijk gemaakt van uppers, downers en dat kwam omdat niemand neen durfde te zeggen. Als je tandarts bent, dan doe je gewoon wat Elvis vraagt.

Liefst willen we zijn neergang toch niet alleen aan hem toekennen, dat is exact wat we zoeken in biografieën over The King. Enerzijds was er natuurlijk geen precedent, hij was de eerste popster ooit, anderzijds was er zijn manager Kolonel Parker, de Nederlander Dries van Kuijk.

Verschrikkelijk is dat. Het enige wat Nederland ooit aan de popgeschiedenis heeft bijgebracht. Japan heeft Yoko Ono, wij hebben Parker.

Luister hieronder naar het gesprek van Korneel De Clercq met Peter Buwalda

Radio 1 Select