Niemand wil de Boekenbeurs overnemen

2 april 2021
© Tom Hermans (Unsplash)
Geen enkele van de oorspronkelijk 23 kandidaten heeft effectief een overnamebod op de Boekenbeurs uitgebracht. Vanmiddag om 12 uur verliep de deadline. Boek.be dat de beurs al jaren organiseert, had bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd en zette één van zijn belangrijkste activiteiten in de etalage.

Hoewel er zich 23 kandidaten hadden aangemeld voor de biedingsprocedure om de Boekenbeurs over te nemen, werd er uiteindelijk geen enkel effectief bod uitgebracht. Dat meldt de bevoegde gerechtsmandataris vrijdag. Organisator Boek.be blijft nog tot 19 april beschermd tegen zijn schuldeisers.

Onverwacht

“Ik ben erg verrast, zegt gerechtsmandataris Nathalie Vermeersch die de verkoop van de boekenbeurs regelt. “Ik was in hoopvolle verwachting dat er vanmiddag toch wat biedingen bij de gerechtsdeurwaarder zouden liggen. De kandidaten die toch met meer dan 20 waren hadden voldoende tijd om op een digitaal platform kennis te nemen van wat er in de etalage stond. Concreet waren alle activiteiten van Boek.be rond de boekenbeurs over te nemen, dat wil zeggen de lopende contracten, de organisatie en ook het personeel.”

Sinds 15 maart hadden geïnteresseerde partijen toegang tot een digitale dataroom met alle relevante informatie. Na een week hadden zich daar volgens Veilinghuis al vijftien partijen uit Vlaanderen en Brussel gemeld als kandidaat om de organisatie van de Boekenbeurs over te nemen. Dat aantal liep tegen de aanmeldingsdeadline, op 30 maart om middernacht, nog op tot 23. Uit die interesse kwam dus geen enkel concreet bod naar voren.

Boekenbeurs-organisator Boek.be zit al lang in financiële problemen, onder meer door krimpende bezoekersaantallen voor de Boekenbeurs in Antwerp Expo. Een herstructureringsplan dat eind 2019 werd voorgesteld, werd doorkruist door de coronacrisis. De afgelasting van de beurs in 2020 betekende het verlies van bijna de volledige bron van inkomsten voor Boek.be.

Gerechtsmandataris Vermeersch heeft ook geen enkel idee, waarom de kandidaten uiteindelijk hebben afgehaakt. “Ik heb geen contact gehad met kandidaten en alleen gezien wat er door geïnteresseerden in de media werd verklaard. De vraag waarom moet dus aan hen gesteld worden."

Daarmee is de boekenbeurs nog niet definitief verdwenen zegt Vermeersch. “De rechtbank heeft een opschorting verleend aan Boek.be tot 19 april, dus mijn opdracht is nog niet beëindigd, ook nu er voorlopig in de eerste biedingsronde niemand heeft toegehapt.”

Wat is de boekenbeurs waard?

Het is niet eenvoudig om de waarde van de boekenbeurs te bepalen. “Er is maar één boekenbeurs, dus je kan niet vergelijken met anderen en dat maakt het moeilijk om een waarde te bepalen", zegt Vermeersch. "De boekenbeurs is vorig jaar door corona niet meer kunnen doorgaan zoals voorheen, dus vandaar dat we geen minimumprijs hebben ingesteld. Het was wat de koper ervoor wilde bieden. Toch was er al een digitale boekenbeurs en dus een vangnet voor de activiteiten en dat zou een kandidaat overnemer toch moeten interesseren."

De boekenbeurs is nog steeds levensvatbaar, dat heb ik van dag één gezegd

Vermeersch blijft ook geloven dat de boekenbeurs nog levensvatbaar is. “Dat heb ik van dag één gezegd. Mensen blijven boeken lezen, van kookboeken over strips tot romans. Ik kreeg de afgelopen tijd veel reacties van mensen: “de boekenbeurs gaat toch niet verloren, dat is toch een monument”, als ik dan ook de kranten lees, dan denk ik dat het zeker nog leeft. Maar toch moet ik vandaag vaststellen dat niemand een bod heeft uitgebracht. We gaan nu verder kijken wat de volgende stappen kunnen zijn.”

Beluister het gesprek met gerechtelijk mandataris Nathalie Vermeersch in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'