"Niemand zou moeten kiezen tussen armoede of bij je kinderen zijn"

22 februari 2016
Tv-presentatrice Cath Luyten heeft een Oekraïense vriendin, Maria*. Op zoek naar een beter leven in België, moest Maria haar dochters achterlaten in Oekraïne. Nu Cath haar vriendin beter leert kennen, beseft ze dat elke vluchteling een zwaar verhaal met zich meedraagt.

Maria kwam tien jaar geleden vanuit Oekraïne naar België. Uit noodzaak, want als alleenstaande moeder met drie dochters was het niet makkelijk leven in een door de crisis geteisterd Oekraïne.

Haar kinderen bleven achter in Oekraïne. Maria werkte hier dag en nacht. Haar loon gaf ze mee aan een vrachtwagenchauffeur, die het geld hopelijk aan haar dochters bezorgde. 

Cath Luyten begrijpt de beslissing van Maria, al kan ze zich niet voorstellen dat je als moeder je kinderen moet achterlaten.

Het is een beslissing die je niet zou moeten nemen, kiezen tussen armoede of bij je kinderen zijn.

 

Toen de oudste dochter van Maria 18 werd, kwam ze ook naar België. "Maar dat ging niet goed. Na een tijdje ging ze terug naar Oekraïne.", aldus Cath. Niet veel later kreeg Maria een telefoontje uit Oekraïne met verschrikkelijk nieuws. "Haar oudste dochter had zelfmoord gepleegd." Een zware klap.

Waarom ze zelfmoord pleegde, weet Maria niet. Maar de schuld van haar dood neemt ze op zich. "Ze denkt dat het komt omdat ze haar dochters moest achterlaten."

 

Engagement

Veel vluchtelingen dragen vaak een zwaar verhaal met zich mee en dat is iets wat Cath Luyten iedereen wil doen beseffen. En toch komt ze er niet toe om zich te engageren. "We zijn verhuisd en ons appartement stond leeg. Daar hadden perfect tien vluchtelingen de winter kunnen doorbrengen. En toch heb ik het niet gedaan." 

Ze heeft vaak de intentie om te helpen, maar de kloof tussen willen helpen en het echt doen, is groot. Er is geen structurele oplossing voor de vluchtelingen, maar is dat een reden om niets te doen?

 

(*Maria is een schuilnaam)

Herbeluister het volledige gesprek met Cath Luyten in De Bende van Annemie:

Foto © VRT