"Niet aan KMI of minister om te bepalen of je mag thuiswerken"

9 februari 2018
Pieter Timmermans, de topman van werkgeversorganisatie VBO, is niet opgezet met de communicatie van gisteren over de verwachte sneeuwproblemen. "Het is niet aan het KMI of aan iemand anders om te bepalen of je mag thuiswerken", zegt hij in "Hautekiet". "Het laatste woord moet bij de werkgevers liggen." Wergeversorganisatie Voka treedt die boodschap bij.

Als je kan, blijf dan thuis morgen. Die boodschap werd gisteren verspreid door onder meer het KMI en minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Velen hebben de oproep gevolgd. Er stond vanochtend om en bij de 50 kilometer file, de helft van wat je kan verwachten op de laatste dag voor de krokusvakantie, zo zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

Pieter Timmermans van het VBO heeft zich gestoord aan de communicatie. "Ik roep op tot gezond verstand en ik zou een beetje terughoudendheid willen vragen van de mensen van het KMI. Gisteravond zegt men dat er grote problemen zullen zijn voor de ochtendspits en dat alles in de soep gaat draaien. Maar vanmorgen is er nog niets gebeurd. We moeten daarmee opletten."

"Het is niet aan iemand van een weerdienst of van een administratie om te bepalen of je mag thuiswerken. Dat is niet de rol van die mensen. Zij moeten informatie geven over de verwachtingen en dan moeten de bedrijven samen met hun werkgevers zich daarop organiseren. Dat is de normale gang van zaken. Het laatste woord ligt bij de werkgevers."

Timmermans benadrukt dat niet alle functies thuis kunnen uitgevoerd worden. Hij erkent ook dat minister Peeters heeft opgeroepen om afspraken te maken met met de werkgever over thuiswerk.

Bron: vrtnws.be en Hautekiet

Herbeluister de hele discussie