Niet alle Vikingen waren mannen

22 februari 2019
Een Vikingkrijger die 150 jaar geleden gevonden werd in Zweden, blijkt een vrouw te zijn.

“Het graf waarin de krijger gevonden werd, was op zich al bijzonder, omdat het voor belangrijke personen was”, vertelt professor archeologie Dries Tys. “Er werden bijlen, speren en zelfs paarden in gevonden. Men dacht dus echt dat het om een militair ging.”

Maar die militair blijkt nu een vrouw te zijn. Zoiets konden negentiende-eeuwse archeologen nog niet vaststellen. Tys: “Ze leefde in de tiende eeuw: midden in de Zweedse Vikingperiode.” Konden vrouwen dan zo hoog in de hiërarchie opklimmen? “Ja, maar dat was voor wetenschappers wel een schok. We moeten onze eigen waardeschalen uitschakelen: er was een andere samenleving, zonder christelijke waarden.”

Walküre

“Er zijn wel andere aanwijzingen dat vrouwen en mannen op sommige vlakken gelijk werden behandeld”, gaat Tys verder. “Zo is er de beroemde opera Die Walküre van de klassieke componist Richard Wagner. Een ‘Walküre’ is een strijdgodin uit de Noordse mythologie. Het is geweten dat vrouwen ook bijvoorbeeld zelf het initiatief konden nemen om te scheiden.”

Luister hieronder naar de beroemde ‘Walküre’ van Wagner

Herbeluister het gesprek

Lees ook: