Meryame Kitir: "Niet alleen fietskoeriers, maar ook freelancers kunnen gedwongen zelfstandig zijn"

24 november 2017
Meryame Kitir (sp.a) wil een betere sociale bescherming voor wie werkzaam is in de deeleconomie. We moeten ons vragen stellen bij de flexibilisering van de arbeidsmarkt, vindt de politica. “Het gaat hier over fietskoeriers, maar ook freelancers.”

Uit studies blijkt dat 130.000 mensen in die sector werkzaam zijn, zegt Kitir. “Daarom moeten we de arbeidsrelatiewetgeving verstevigen: wanneer is iemand zelfstandige en wanneer werknemer?”

Als de opdrachtgever bepaalt hoe en voor welke prijs gewerkt wordt, moet die ook verantwoordelijkheid nemen en een werkgeversbijdrage betalen

Kitir heeft het niet alleen over de fietskoeriers van Deliveroo of Uber-chauffeurs, maar ook over freelancers, zoals grafische ontwerpers of webdesigners. Maar kiezen die laatsten niet bewust voor zelfstandigheid en autonomie en dus ook voor meer risico’s? “Als ik als zelfstandige de volledige vrijheid en autonomie heb, ok, maar er zijn ook situaties waarin de opdrachtgever bepaalt hoe, wat, waar en voor welke prijs gewerkt wordt. Dan moet die opdrachtgever ook zijn verantwoordelijkheid nemen en een werkgeversbijdrage betalen aan de RSZ.”

Kunstenaarsstatuut

Dat idee ontleent Kitir aan het kunstenaarsstatuut. Ook zonder arbeidscontract kan een kunstenaar door dat statuut genieten van sociale rechten. Freelancers, die veelal in de creatieve sector werkzaam zijn, genieten daar niet van. “Neem nu een grafische ontwerper: die werkt autonoom, maar wel in opdracht. Als een opdrachtgever plots het contract verbreekt, staat ook die grafische ontwerper op straat. Die grijze zone willen we aanpakken”, legt Kitir uit. Of de oplossing ligt bij een soortgelijk kunstenaarsstatuut wil ze nog niet zeggen. “Nu moeten we eerst het debat voeren”, luidt het.

Lees ook

Radio 1 Select