"Niet alles wat geheim is, is ook wereldschokkend"

17 september 2019
Twee populaire Nederlandse Youtubers kregen een boete van 4500 dollar, omdat ze een geheime legerbasis waren binnengedrongen. "Eigen schuld, dikke bult" vindt comedian Bas Birker. Datzelfde gevoel bekroop hem toen hij het verhaal las van Anja. Ze raakte haar spaargeld kwijt door te klikken op een fake-advertentie met Philippe Geubels.

Liefste landgenoten,

Vierduizend vijfhonderd euro. Zo hoog is de boete die twee Nederlandse Youtubers - dat is een woord blijkbaar. Ik youtube, jij outubet, wij zijn youtubers - van de Amerikaanse rechter kregen opgelegd voor het illegaal betreden van Area 51. Naar eigen zeggen waren ze erheen gegaan om een journalistiek stuk - want zo kennen we mensen die al eens geyoutubed hebben - te maken over de legerbasis in de woestijn van Nevada.

Decennialang deed de overheid nogal geheimzinnig over de activiteiten in Area 51, waardoor zwakbegaafde complotdenkers, in de volksmond soms Amerikanen genoemd, geen betere verklaring vonden dan dat er buitenaards leven is ontdekt en er aliens bewaard worden op het militair complex.

Dat getuigt van domheid natuurlijk. Niet alles wat geheim is, is ook wereldschokkend. Het was ook jaren geheim wat er precies gebeurde in Kleine Brogel. Inmiddels weten we dat: er zit gewoon een stel Limburgers te kaarten. Op een kernbom.

Wat van meer domheid getuigt, is de actie van de Youtubers zelf. Ik ben wel eens in de woestijn van Nevada geweest en dat geheime militair terrein daar staat redelijk duidelijk aangegeven. Amerikanen zijn namelijk niet zuinig met waarschuwingsborden. Ik was al bang dat ik beschoten ging worden toen ik me per ongeluk omdraaide op een uitkijkpunt.

Maar Youtubers riskeren hun leven voor de waarheidsvinding. Of voor een paar duizend likes, dat kan ook. Youtubers laten zich niet tegenhouden door een doodsbedreiging of 84. Want als er aliens liggen, dan moet daar nodig een journalistieke video over worden gemaakt door twee jongetjes van amper 21. Het leger vond van niet, pakte ze op en leidde ze voor de rechter, alwaar ze in hun plakkende handjes mochten klappen dat ze niet voor 20 jaar naar Guantanamo Bay werden verbannen. Vierduizend vijfhonderd euro is een koopje. Zelfs als je niet eens naar de aliens mocht kijken.

Eigen schuld, dikke bult. Datzelfde gevoel bekroop me toen ik in de Gazet Van Antwerpen een zielig verhaal las over ene Anja uit de Kempen die al haar spaargeld kwijt is nadat ze, tegen een maandenlange stroom waarschuwingen in elk medium dat dit land rijk is, toch nogal geprikkeld was door een fake-advertentie met Philippe Geubels.

Blijkbaar dacht Anja dat het een hele goede investering is om alles wat je hebt over te schrijven naar een schimmige Russische cryptomunt-dealer, omdat iemand die die ze nog nooit ontmoette dat op Youtube tegen haar zegt.

Ik weet niet precies hoeveel spaargeld Anja had, maar als het meer dan vierduizend vijfhonderd euro was, dan hoop ik dat ze er toch op zijn minst een foto van een alien voor terug heeft gekregen. Of anders een mooie journalistieke video van twee Hollandse pubers.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: