Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Niet bestrijdingsmiddel buxusmot, maar vlooien- en tekenbandjes van huisdieren zijn mezendoders

di 12 nov. - 10:21

Niet bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot, maar geneesmiddelen voor huisdieren zouden de oorzaak kunnen zijn van de sterfte onder mezen. Nederlands onderzoek wijst concreet naar resten van middelen tegen vlooien en teken als boosdoener.
© Pixabay

In september bleek uit het project SOS Mezen van Vogelbescherming Vlaanderen en Velt dat mezennesten tot 36 verschillende soorten pesticiden bevatten. Het burgerwetenschapsproject kreeg massaal veel meldingen van dode mezenjongen, vooral kool- en pimpelmezen.

Snel werd er gewezen naar het toenemende gebruik van pesticiden tegen de buxusmot. Een studie van CLM Onderzoek en Advies in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie wijst nu naar een andere schuldige. Bij jonge dode mezen trof het instituut in de meerderheid van de gevallen specifieke insecticiden aan die afkomstig zijn van geneesmiddelen voor huisdieren.

Ruim de haren voortaan op en stop ze bij het restafval

"Dit resultaat hadden we niet zien aankomen”, zegt Geert Gommers van SOS Mezen in 'De Wereld Vandaag'. “Maar het is bijzonder interessant. Het lijkt of de vlooien- en tekenbandjes die we onze katten en honden aandoen niet onschuldig zijn. Ze bevatten insecticiden die op de haren van huisdieren terechtkomen. Mensen borstelen hun dieren met goede bedoelingen. De plukken haar komen in de tuin terecht. Voor mezen blijkt dit uitstekend nestmateriaal te zijn. De insecticiden komen in aanraking met de jonge vogels. Ook bij ons onderzoek troffen we deze insecticiden al aan. De these van de Nederlandse onderzoekers is dus zeer plausibel. Ruim de haren voortaan op en stop ze bij het restafval”

“Ik vind dit zeer verontrustend”, voegt Geert Gommers er aan toe. “We zijn tot nu geheel voorbijgegaan aan de verspreiding van dit soort producten via vlooien- en tekenbandjes, en de manier waarop ze onze omgeving verontreinigen.” SOS Mezen wil de komende maanden ook onderzoeken of mezenbollen geen kwaad kunnen. Gommers: “Want ook dat vragen mensen ons. Zit er niet te veel residu van pesticiden in de mezenbollen? Het is de moeite om het te onderzoeken.”

Het is inderdaad niet zo dat de algemene mezenpopulatie daalt

Het Nederlandse onderzoek stelde tegelijk vast dat de sterfte van mezen over de laatste twee jaar niet is verhoogd. Het lijkt het onderzoek van SOS Mezen tegen te spreken waar sprake was van massale mezensterfte.  “Toch niet, we hebben geen verhoogde mezensterfte vastgesteld in de laatste jaren.”, zegt Gommers. “We hebben enkel meer dode mezen gezien in het nest. Maar het is inderdaad niet zo dat de algemene mezenpopulatie daalt.”

Beluister het gesprek met Geert Gommers in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet