"Niet de bedoeling om cash af te schaffen door nieuwe app"

24 januari 2019
De banksector wil elektronisch betaalverkeer promoten en een onderdeel van die promotie is de nieuwe betaalapp Payconiq By Bancontact. Die app zal door 20 Belgische banken worden ondersteund.

Met de nieuwe app kan je mobiel betalen in de 290.000 winkels en horecazaken waar je eerder al met Bancontact of Payconiq kon betalen. Ook contactloos betalen is mogelijk als de terminal en de kaart het toelaten.

Cash is duur

Woordvoerder van Febelfin, Isabelle Marchand: "We willen het elektronisch bankverkeer promoten, omdat er een grote kost hangt aan cash drukken: er moeten biljetten gedrukt en munten geslagen worden, er zijn transportkosten, de geldautomaten moeten bevoorraad worden, ..."

"Maar", benadrukt Marchand, "we willen niet evolueren naar een samenleving zonder cash, want vandaag gebeuren nog steeds 63% van de betalingen in winkels met cash geld."

Problemen

Er zijn maar weinig nadelen verbonden aan elektronisch betalen. Alleen als het systeem zou uitvallen, zoals op een dag met een recordaantal betalingen via bancontact, zijn er nadelen verbonden aan elektronisch betalen. Het is veilig en gemakkelijk.

De app die nu wordt gelanceerd, wordt een aanvulling op het betalen met de bankkaart, want, zegt Marchand: "Het is ook niet de bedoeling dat de bankkaart verdwijnt." Mensen zonder smartphone moeten dus niet panikeren.