"Niet de pretentie dat door film mysterie rond Bende van Nijvel zal opgelost worden"

30 augustus 2017
Regisseur Stijn Coninx heeft een drukke opnamedag voor de boeg, nu de opnames van zijn nieuwe film "Niet schieten" - over de slachtoffers van de Bende van Nijvel - zijn gestart. "Dit verhaal moest verteld worden", zegt de regisseur in "De Ochtend"."Maar het is niet de bedoeling dat wij nu gaan zeggen wie erachter zat."

Het scenario voor de film is gebaseerd op het boek "Niet schieten, dat is mijn papa!" van David van de Steen. Hij zag tijdens een overval hoe de bendeleden zijn ouders en zijn zus voor zijn ogen vermoordden. "Ondanks het feit dat ik de zaak kende, was ik gechoqueerd", aldus Stijn Coninx.

"Het heeft mij niet meer losgelaten sinds ik het destijds heb gehoord en gelezen. Er zijn zoveel verhalen die kunnen verfilmd worden, maar ik had zoiets van "Dit moet verteld worden". Je voelt dat ook aan de cast en de crew."

De film focust op het verhaal van de slachtoffers. "Over wat er kan gebeuren als dergelijke terreur toeslaat. Iets wat nu spijtig genoeg zeer actueel is", legt Stijn Coninx uit. "Het is niet de bedoeling dat wij nu plots gaan zeggen wie het gedaan heeft. Het is eerder als een noodkreet van de slachtoffers."

Het verhaal van de Bende van Nijvel is nog altijd actueel, want er wordt nog altijd gezocht. "Het is bewust op een of andere manier tot op vandaag nooit opgelost. We hebben zeker niet de pretentie dat het door de film zal opgelost raken. Al hoop ik dat op zijn minst de collectieve verontwaardiging erover andere mensen misschien zal stimuleren om erover na te denken hoe dit kan in ons land."

"Met Jan Decleir voelt het zeer goed aan"

Een van de hoofdrollen in de film is weggelegd voor Jan Decleir. Het is voor het eerst sinds "Daens" - 25 jaar geleden - dat Stijn Coninx en Jan Decleir aan dergelijk project weer samenwerken.

"Ik heb het in 2011 aan Jan direct gevraagd of hij wilde meedoen, hij heeft onmiddellijk ja gezegd. Hij is supergemotiveerd en zit er volledig in. Decleir en Viviane De Muynck spelen de grootouders van David van de Steen. Met twee zulke monumenten werken, dat is een plezier."

"Niet schieten" komt in oktober volgend jaar uit in de zalen.

Meer op vrtnws.be