"Niet elke drift moet bevredigd worden"

28 oktober 2016
Miljoenen vrouwen betogen tegen 'machismo' nadat een vrouw sterft na seksueel geweld in Argentinië. Hetzelfde in Spanje, waar ook mannen mee betogen. Die mannen willen niet over dezelfde kam geschoren worden. Wat is vandaag mannelijkheid en moeten we dat eens niet herdefiniëren?

Steven Mahieu, stand-up comedian, stelt vast dat door het succes van het feminisme er een leemte achterblijft bij wat mannelijkheid nu is. Mannen moeten naar de mannelijke eigenschappen durven kijken en ook de negatieve gevolgen ervan durven zien. 

Competitiviteit is iets typisch mannelijk. Bij voetbal uit die eigenschap zich positief, bij een oorlog kan je dat moeilijk nog iets positiefs noemen. 

Waar het in Zuid-Amerika vooral over mannen gaat die die mannelijkheid te hard uitspelen, speelt de Vlaamse man die net te weinig uit volgens Mahieu. Sommige mannen in Vlaanderen weten het soms niet meer, denkt hij. Ze weten niet hoe zich te gedragen, wat er wel en niet mag. Mannen moeten durven luisteren naar hun gevoel en emoties. 

Wil een man niet voetballen, perfect. Wil hij dat wel, ook goed. Maak er allemaal geen spel van. 

Mannen zijn seksuele wezens, maar het is niet omdat de drift er is dat er ook aan die drift voldaan moet worden. De ontkenning hiervaan is volgens Steven problematisch. 

Radio 1 Select