"Niet meer met deze maatregelen": Scholengroep Rhizo (Kortrijk) volgt quarantaineregels in scholen niet meer standaard

25 januari 2022
© Dirk Waem (Belga)
Scholengroep Rhizo in Kortrijk wil de algemene regels over de quarantaine van scholen niet meer standaard volgen. "De situatie is onhoudbaar omdat klassen voortdurend moeten openen en sluiten", zeggen de directies. De scholengroep heeft een open brief gestuurd naar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Janny Coopman van het College in Zwevegem heeft de brief mee ondertekend. Beluister het gesprek in 'De Ochtend'.

Momenteel geldt de regeling in het basisonderwijs dat klassen sluiten wanneer 4 of meer leerlingen besmet zijn met het coronavirus. In het middelbaar moeten klassen niet sluiten, maar in de praktijk zitten veel leerlingen thuis in isolatie door een besmetting of in quarantaine na een hoogrisicocontact. Ook het personeel valt om diezelfde redenen uit.

"Het is niet houdbaar, voor de leerlingen en hun ouders, voor het onderwijzend personeel, voor het ondersteunend personeel, voor de directies", schrijven de directeurs van alle scholen die verenigd zijn in scholengroep Rhizo in een open brief aan minister Weyts. "Het onderwijs kraakt." De scholengroep had de afgelopen twee weken 697 isolaties, 2 schoolsluitingen en 76 klassluitingen op 4.500 leerlingen en 104 besmettingen op 917 personeelsleden.

Een bloemlezing uit de problemen. "Klassen sluiten en gaan weer open, scholen sluiten en gaan weer open. Maar ook een uur later op school omdat er geen leerkracht is, twee uur vroeger naar huis omdat er geen leerkracht is", "hybride lesgeven voor 10 leerlingen in de klas en 12 leerlingen thuis, of van thuis uit (in isolatie) les geven aan 15 leerlingen in de klas en 10 leerlingen thuis", "elk ogenblik van de dag tracen, hoogrisicocontacten opbellen, een luisterend oor bieden", "steeds veranderende richtlijnen bijhouden, keuzes maken, lijnen trekken (waar anderen dit niet doen)."

We nemen nog altijd het virus ernstig, we streven nog altijd naar een veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen en personeel, maar niet meer met deze maatregelen.
Scholengroep Rhizo

"We kijken hoopvol uit naar een wijziging van de maatregelen. En in afwachting van deze wijziging hebben wij alvast beslist het advies van CLB om klassen te sluiten vanaf vier besmettingen niet meer standaard te volgen, maar echt gedifferentieerd te kijken wat het beste is voor die leerlingengroep. We starten hiermee voor alle duidelijkheid geen anti-beweging, we nemen nog altijd het virus ernstig, we streven nog altijd naar een veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen en personeel, maar niet meer met deze maatregelen", is de boodschap aan minister Weyts.

"De kern van de zaak is dat we de scholen kunnen openhouden", reageert directrice Franceska Verhenne. "Omdat we merken dat er bij de leerlingen vermoedheid zit in het afstandsleren. Hoe hard leerkrachten ook hun best doen, een overdracht voor de klas is zeker voor deze leeftijd zeer belangrijk. Wij willen haalbare scholen die open zijn."

(lees verder onder de foto)

© Eric Lalmand (Belga)
© Eric Lalmand (Belga)

Minister Weyts: "Misschien afstappen van notie hoogrisicocontact"

Minister van Onderwijs Weyts pleitte gisteravond in "Het journaal" al voor soeperele maatregelen. "Misschien moeten we afstappen van de notie van hoogrisicocontact. Blijf thuis als je symptomen hebt, laat je testen - als het even kan vlug met een zelftest - en blijf in isolatie als je positief test. Maar alle anderen moeten gewoon naar school kunnen gaan."

Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een aanpassing. Hij stelt voor om tijdelijk kinderen die thuis een hoogrisicocontract hebben gehad toch naar school te laten gaan. Voor de andere activiteiten blijft de quarantaine dan wel nog verplicht. Bedoeling is dat kinderen een zelftest ondergaan om te kijken of ze al of niet besmet zijn.

Kinderen die wel besmet blijken, asymptomatisch of niet, moeten voor Vandenbroucke wel thuis nog thuis blijven om leerlingen en leerkrachten maximaal te beschermen tegen besmetting. Voorts wordt aangedrongen dat ouders hun kinderen laten testen met een PCR-test als ze symptomen vertonen, door gebruik te maken van de zelf-evaluatietool om een gratis testcode te verkrijgen.

Vandaag overlegt de onderwijssector, morgen komt de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid bijeen om een beslissing te nemen.

Janny Coopman van het College in Zwevegem heeft de brief mee ondertekend. Beluister het gesprek in 'De Ochtend'.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook