"Niet naar Marrakech gaan, is de premier in zijn blootje zetten"

3 december 2018
© Radio 1
Premier Michel moet volgende zeker naar Marrakech gaan om het VN-Migratiepact te ondertekenen. Dat heeft Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, gezegd in 'De Ochtend'. Ze vindt wel dat er een verklaring bij de tekst moet, omdat er bepaalde dingen zijn die verkeerd gelezen kunnen worden.

Er is in ons land nog altijd een krachtmeting aan de gang binnen de federale regering over het al dan niet goedkeuren van het VN-Migratiepact. CD&V, Open VLD en de MR van premier Michel zijn voor de goedkeuring ervan, maar N-VA is tegen. Premier Michel zal de regering een voorstel doen om uit de impasse te geraken.

Gwendolyn Rutten gelooft dat hij daarin zal slagen, maar ze heeft ook begrip voor bepaalde kanttekeningen die bij de tekst geplaatst worden. Niet naar Marrakech gaan, waar het pact volgende maandag ondertekend zal worden, is voor haar geen optie. "Als je daar niet naartoe gaat, dan zet je de premier in zijn blootje. Dan zeg je: wij doen niet mee. Wij denken dat je beter mee aan tafel zit. Als je je onthoudt, dan onttrek je je aan de internationale samenleving, dan zet je je buitenspel."

Toch denkt ook Rutten dat het goed zou zijn een verklaring bij de tekst te hebben. "Er zijn dingen die je verkeerd kan lezen. Op het vlak van gezinshereniging zouden we bijvoorbeeld minder streng moeten worden, ik geef maar een element, maar ik ga me er niet op vastpinnen. Zo'n verklaring kan wel helpen. Je moet dat op een volwassen en ambitieuze manier proberen te managen, dat doe je volgens ons door samen te werken."

Rutten verwacht niet dat de regering hierover zal vallen. "Ik heb N-VA dit weekend ook horen zegen dat ze niet aansturen op de val van regering, dat vind ik heel positief. Het zou jammer zijn net voor de meet te struikelen. Maar we moeten begrijpen dat heel veel mensen zich zorgen maken als het gaat over migratie. Kunnen we dat aan? Wat betekent het ook voor ons? Die bekommernis van N-VA, daar heb ik begrip voor. Als dat leeft bij bevolking, moet je ernaar luisteren. We lossen dit best op door te gaan samenwerken met andere landen. We verschillen van mening over hoe belangrijk die eerste stap is. Wij vinden die wel belangrijk."

Bekijk het gesprek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'