"Niets is bij voorbaat waar. Je moet àlles van alle kanten durven bekijken"

6 februari 2017
Vóór zijn carrière bij de VRT was Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch professor sociologie en statistiek aan het Hoger Instituut voor Verpleegkunde Stuivenberg in Antwerpen. Hij droeg kritische opvoeding van zijn leerlingen verpleegkunde hoog in het vaandel en dat werd niet meteen warm onthaald door zijn collega-professoren.

Toen Marc Van de Looverbosch les gaf in de verpleegsterschool in het Stuyvenbergziekenhuis, was hij de vreemde eend in de bijt. Hij gaf er sociologie en droeg, in tegenstelling tot zijn collega-docenten, géén witte jas.

Ik wilde alle jonge vrouwen en schaarse mannen in de verpleegsteropleiding kritisch laten nadenken over de klassieke geneeskunde

Dat was in de tijd van de ‘antipsychiatrie’ van Jan Foudraine. De klassieke ideeën rond psychiatrie, als zaligmakende wetenschap die de godsdienst had vervangen, werden in vraag gesteld. Een aantal alternatieve stromingen probeerden een ander mens- en maatschappijbeeld centraal te stellen.

Ik wilde mijn leerlingen in verwarring brengen

Na zijn les was het de beurt aan de hoofdgeneesheer van het ziekenhuis om les te geven. Met de stethoscoop rond de nek en sigaar in de mond bekeek hij Van de Looverbosch’ bord en zei:“Veeg al die zever van dat bord, nu zal ik u ‘es uitleggen hoe het wél in elkaar zit!”

Dan kon ik als jonge snaak afdruipen natuurlijk

Die kritische zin, die draagt hij nog altijd mee:

Niets is bij voorbaat waar. Je moet alles van alle kanten durven bekijken. Als je dat doet, dan hebt je misschien een klein beetje een bijdrage geleverd tot de waarheid, want dé waarheid bestaat niet. Het enige wat we moeten doen is die waarheid zo dicht mogelijk benaderen. En zien of die waarheid de tand des tijds overleeft."