Nieuw advies over vapen: "Minder schadelijk dan roken, maar nog altijd duidelijke gezondheidsrisico's"

30 juni 2022
© Itay Kabalo (Unsplash)
Vapen is minder schadelijk dan roken, maar er zijn nog altijd duidelijke gezondheidsrisico's aan verbonden. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een nieuw advies. Jongeren en niet-rokers worden afgeraden te vapen. De e-sigaret moet volgens de raad vooral gebruikt worden om rokers van tabak af te helpen. "In België valt elk half uur iemand dood door tabaksproducten, dat moet naar beneden."

Het was al zeven jaar geleden dat de Hoge Gezondheidsraad nog een nieuw advies had gepubliceerd over e-sigaretten. Daarin wordt andermaal benadrukt dat het minder schadelijk is dan roken, maar dat er toch gezondheidsrisico's zijn. Zo zijn de smaakstoffen en aroma's in e-sigaretten meestal wel goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten, maar tegelijk is hun effect bij inademing nog onvoldoende bekend.

Volgens de HGR is het dan ook nodig om de vloeistoffen die momenteel op de markt zijn te "bevriezen". Er zouden dus geen nieuwe ingrediënten meer worden toegelaten. Van de e-vloeistoffen en de ingrediënten die al op de markt zijn, moet intussen worden onderzocht wat de effecten bij inademing zijn. Als er schadelijke effecten gevonden worden, dan moeten de ingrediënten vervolgens zo snel mogelijk van de markt gehaald worden.

"We weten dat jongeren meer en meer beginnen te vapen"

Voor niet-rokers en jongeren in het bijzonder is het advies van de Hoge Gezondheidsraad dan ook duidelijk: begin er gewoon niet mee. "We weten dat jongeren meer en meer beginnen te vapen", zegt professor oncologie Filip Lardon (UAntwerpen) die meeschreef aan het advies. "We moeten echt ingrijpen, want veel jongeren maken via de e-sigaret de overstap naar gewone sigaretten."

Filip Lardon (© VRT)
Filip Lardon (© VRT)

De raad stelt daarom ontradingscampagnes en sobere verpakkingen voor. "We pleiten dus niet voor dezelfde verpakkingen zoals bij gewone sigaretten", zegt Lardon. "We moeten wel af van die flashy kleuren en leuke afbeeldingen, want dat trekt alleen maar jongeren aan."

Een algemeen verbod moet er voor de raad niet komen. Het gebruik van de e-sigaret kan bijvoorbeeld een hulpmiddel zijn om mensen af te helpen van de klassieke sigaret. Volgens HGR is het ook een goed idee om na de overstap het vapen af te bouwen.

De tabakslobby zoekt een afzetmarkt en die zitten enorm achter een verspreiding van deze producten.

Lardon pleit tegelijk voor meer onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van de e-sigaret. "De tabakslobby zoekt een afzetmarkt en die zitten enorm achter een verspreiding van deze producten", zegt hij. "In België valt elk half uur iemand dood door tabaksproducten. Dat moet naar beneden."

Ook stichting tegen kanker pleit voor sobere verpakkingen

Volgens de Stichting tegen kanker zijn de langetermijneffecten van vapen nog niet duidelijk en moet daarom het voorzorgsprincipe gehanteerd worden. Niet-rokers, jongeren en kinderen moeten voor hen dus beschermd worden tegen de dampen van een e-sigaret. Net zoals dat bij gewone tabakproducten gebeurt.

Tegelijk pleit de organisatie voor sobere verpakkingen om de e-sigaretten zoveel mogelijk te ontraden. De stichting wil ook een uitstalverbod. "Zo’n uitstalverbod draagt bij aan het denormaliseren van dampen naar kinderen en jongeren", klinkt het.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'