Nieuw: de 'light' maagverkleining

9 mei 2017
Nog niet teruggebetaald
Een Belgische medische primeur in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA): de preventieve ‘light’ maagverkleining in België. Het doelpubliek: dikkere maar nog niet obese mensen. Het voordeel: je hoeft niet onder het mes en je kan de dag zelf nog naar huis.

Sommige mensen raken –ondanks alle inspanningen- niet af van hun overgewicht. Echt zwaarlijvig zijn ze nog niet, maar ze lopen wel een risico. Voor die mensen heeft het ZNA nu een oplossing: de 'light’ maagverkleining. Het ZNA past deze ingreep toe voor mensen met een BMI tussen de 30 en 35, die ook echt gemotiveerd zijn om hun levensstijl om te gooien.

"We snijden niet", aldus chirurg Stijn Heyman. "De patiënt wordt onder volledige narcose gebracht. Dan brengen we een flexibele buis via de mond en de slokdarm in de maag. Vervolgens wordt de maag dubbel geplooid en dichtgenaaid. De ingreep duurt anderhalf uur en de patiënt mag de dag zelf nog naar huis. Bovendien is ingreep ook omkeerbaar, in tegenstelling tot de klassieke ‘gastric bypass’.

De ingreep kost om en bij de 4000 euro en wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Hopelijk komt dat nog, zegt Heyman. Want de techniek is veelbelovend en de resultaten in het buitenland zijn opmerkelijk. Wel benadrukt hij dat diëten en bewegen zeker nog altijd de voorkeur geniet boven een operatie. Maar als dat niet lukt, kan deze ingreep volgens de chirurg wel een doorslaggevende impuls geven.

Radio 1 Select