Nieuw huisje, tuintje, boompje: Belgen dromen ervan, maar goed voor het milieu is het niet

16 december 2015
'Verlos ons van onze dagelijkse baksteen', vindt Natuurpunt-voorzitter Chris Steenwegen. Vlaanderen versteent en er zou best geen nieuwe bouwgrond meer bijkomen. Wat dan met de Vlaming-met-baksteen-in-de-maag die droomt van een nieuwbouwhuisje op het platteland? Het verhaal van Mathias Vanderdonckt.

Mathias Vanderdonckt woont in Geraardsbergen, in een rijhuis, samen met zijn vriendin. Ze trouwen volgend jaar, en zijn op zoek naar een huis met tuin. Liefst landelijk gelegen, met een weidegrond. Een modern huis, maar energiezuinig. Maar ze vinden hun zin niet echt op de woningmarkt. Daarom overwegen ze nu om een bouwgrond te kopen en aan een nieuwbouwproject te beginnen.

Elke Belg heeft een beetje een baksteen in de maag. 

 

Mathias begrijpt dat het niet goed voor het milieu is om voor een nieuwbouwwoning te gaan. Maar hij vindt het ook belangrijk om een plek te hebben waar hij zich thuis voelt. Hij heeft de afweging dus bewust gemaakt: ze vinden hun zin niet op de huidige huizenmarkt, dus daarom willen zelf bouwen. Maar, wél zo milieubewust mogelijk, door voor een passieve woning te kiezen en door een stuk weidegrond naast het huis te behouden. Een beetje om zijn geweten te sussen. "Maar ook om ons steentje op die manier bij te dragen."

Bovendien zijn er ook nog een heleboel andere dingen die gedaan kunnen worden voor het milieu, besluit hij. "Minder vlees eten, minder de wagen nemen... Daarmee kom je ook al ver. Het woningsbeleid is inderdaad niet goed voor het milieu, maar het is zeker niet de enige reden."

 

 

 

Foto © Flickr