Nieuw in Nederland: 0 glazen alcohol

5 november 2015
In België is het aangeraden om niet meer dan drie glazen alcohol per dag te drinken, oftewel 21 éénheden alcohol per week (voor mannen). Wie méér drinkt, schaadt zijn gezondheid. Dat is de officiële richtlijn bij ons. Maar in Nederland hebben ze een nieuwe richtlijn: geen alcohol meer.

"In Nederland was het advies negen jaar geleden: Niet meer dan 2 glazen per dag drinken. Maar dat is nu volledig afgegrendeld.", stelt Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan Vrije Universiteit Amsterdam.

De richtlijn van de gezondheidsraad is dus om volledig niets meer te drinken. Maar waarom precies? Ten eerste wegen de minimale gezondheidsvoordelen die je hebt bij zeer weinig drank niet op tegen de nadelen ervan: 

Bij vrouwen neemt het risico op borstkanker al toe vanaf één glas per dag. Tegen borstkanker kan je niet veel doen, terwijl je bij hart- en vaatziekten wel maatregelen kan nemen. Bij mannen zie je vaak dat drie glazen al snel zes glazen worden, en dan krijg je een verhoogde bloeddruk, geweld, ongelukken...

 

Bovendien gaan de mensen die vier glazen per dag drinken, nu misschien teruggaan naar twee glazen per dag. De mensen die niet drinken, zullen ook sneller voet bij stuk houden om geen alcohol te consumeren voor hun gezondheid.

 

In België zijn we zo ver nog niet, maar dat zit er waarschijnlijk wel aan te komen volgens Katan: Ik denk dat het enthousiasme voor de gezondheidseffecten van alcohol overdreven is, en ik verwacht dat ze er ook in België van zullen terugkomen.

Laten we dus vooral niet doen alsof we drinken voor onze gezondheid, besluit Martijn Katan.

Radio 1 Select