Nieuw online platform moet tijdelijke werklozen uit eventsector aan job in de zorg helpen

22 oktober 2020
© Dirk Waem (Belga)
Door de coronacrisis zijn er handen te kort in de zorg. Tegelijk zitten veel mensen uit de eventsector al maandenlang thuis. De VDAB heeft een nieuwe website ontwikkeld die beide problemen moet aanpakken en dus mensen uit de eventsector aan de slag moet helpen in de zorgsector. "Het gaat vooral om jobs waar geen zorgkwalificaties voor nodig zijn", onderlijnt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) aan VRT NWS en in 'De Ochtend'.

De laatste weken is het duidelijk geworden dat mensen in de eventsector echt aan de slag willen gaan", zegt Hilde Crevits. "Het is een sector die waar al maandenlang weinig tot geen activiteit mogelijk is." De eventsector heeft nu dus de handen in elkaar geslagen met de zorg- en interimsector om mee dit platform uit te bouwen.

Op helpindezorg.be kunnen zorginstellingen die extra handen nodig hebben vactures plaatsen. Tegelijk kunnen tijdelijk werklozen, freelancers of jobstudenten die op dit moment geen werk hebben in de eventsector of horeca zich melden om te helpen. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling dat die nu plots meedraaien op een COVID-afdeling.

Zorgnet-Icuro heeft een lijst opgemaakt met de gevraagde profielen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over onthaalmedewerker, triage-medewerker, animator, steward, administratief medewerker enzovoort. "Het gaat vooral om jobs waar geen zorgkwalificatie voor nodig is", legt Crevits uit. "Als het nodig is zal er een basisopleiding voorzien worden."

Tijdelijke werklozen worden niet verplicht om zich in te schrijven op het platform. "Je wordt betaald in het statuut waarin je terechtkomt", zegt Crevits. "Op het ogenblik dat er terug activiteit is bij je vorige job, kan je probleemloos terug."

Beluister het gesprek met Hilde Crevits in 'De Ochtend':

Meer info vind je op www.helpindezorg.be

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select