Nieuw Rechts

23 februari 2018
Het gaat niet simpel zijn om morgen naar Interne Keuken te luisteren. Echt luisteren, bedoelen we. Naar wat er gezegd wordt. Want we gaan het over Trump hebben. En over Bart De Wever.

Iedereen heeft daar een mening over. Voor of tegen, maakt niet uit. Je hoeft hun naam maar te noemen en hup: oordeel klaar.

Tegen dat wij gezegd hebben “Dag Ico Maly, welkom, jij hebt als docent Nieuwe Media en Politiek van de Universiteit van Tilburg een boek geschreven over het verband tussen Donald Trump en Bart De Wever.” is het al te laat.

Pas op en dan moet hij nog zeggen dat Trump en De Wever meer met elkaar gemeen hebben dan ze zelf denken. Dat ze deel uitmaken van een wereldwijde politieke golf die hij ‘Nieuw Rechts’ noemt. Zo heet ook zijn boek.

Wat ze volgens hem gemeenschappelijk hebben, is een afkeer voor de idealen van de Franse Revolutie. Antiverlichtingsdenkers, zo noemt hij ze. We gaan eerlijk zijn: dat klinkt alsof Dan Brown het bedacht heeft. Nogal complottheorieërig.

Maar in het boek legt hij heel precies uit waar dat gedachtengoed vandaan komt en hoe het wereldwijd zo razend populair is kunnen worden. Zelfs bij presidenten die nog nooit van de Verlichting gehoord hebben.

We gaan het hebben over ambachtelijk en algoritmisch populisme. Over Alt-right en Alt-light. Over Steve Stevaert en Tony Blair. Trollen en social bots, Dark Enlightenment, Pepe The Frog, De Kathedraal, IKEA-facisme, de rode pil… enfin, het gaat interessant zijn.

Als ik van u was: ik zou luisteren. En dan pas mailen dat het niet waar is.