"Ik kan niet ontkennen dat ik met een raar gevoel rondloop”

19 oktober 2018
© VRT
Hoe geloofwaardig is de voetbalwereld na operatie ‘Propere Handen’? En kijken we nu anders naar zo’n voetbalwedstrijd? “Ik kan zeker blijven verslag geven maar ik kan niet ontkennen dat ik met een raar gevoel rondloop”, vertelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt

“Dat scheidsrechters al mee hebben geholpen aan het manipuleren van wedstrijden, dat is geen nieuws”, vertelt Peter Vandenbempt in Bij Debecker. “Alleen was de shock dat het hier bij ons was. Niet met derderangs figuren, maar met twee van onze absolute toppers”, gaat hij verder.

Dat scheidsrechters al mee hebben geholpen aan het manipuleren van wedstrijden, dat is geen nieuws

Een shock die volgens voormalig topscheidsrechter Frans Van Den Wijngaert veel verder gaat dan de voetbalwereld. “Na 60 jaar gaat men plots een scheidsrechter betichten terwijl er nog niets bewezen is. Dat beïnvloedt de volledige scheidsrechterswereld, ook die van het basketbal bijvoorbeeld”.

En de onrust in die wereld zal volgens Van Den Wijngaert nog even aanhouden. “Het is een utopie om te denken dat wij voortaan een wedstrijd gaan bekijken waar nooit een beslissing in discussie zal komen. Dus ik vrees dat het schandaal toch wel enkele maanden gaat aanslepen vooraleer de rust op al die voetbalvelden zal terugkeren”.

Daar is Vandenbempt het mee eens. “Het gevaar is nu dat mensen gaan kijken naar situaties uit het verleden waar hun eigen club benadeeld is geweest”, vertelt Peter. “En iets dat ze vroeger zagen als een verschrikkelijke fout van een domme scheidsrechter, zien ze nu met andere ogen. Dat is de erfenis, de doek die er nu wordt overgelegd. Alles is nu verdacht”.

Die sfeer zullen mensen ook meenemen naar het voetbalstadion, en dat is niet meteen de meest rustige omgeving. “In alle mogelijke situaties heb ik al ervaren dat mensen een volledig ander gedrag vertonen eens ze de deuren van een stadion binnenlopen. Ze schelden, roepen en tieren”, vertelt Peter. “Het zou mij dan ook heel hard verbazen dat er geen reactie zou komen die nu in het kader ligt van wat we hebben gehad”. En die is er al. “Ik heb dit weekend gehoord dat ‘vertenten’ een nieuw scheldwoord is voor de scheidsrechters, ongelooflijk tragisch voor de mensen die op het veld stappen”, gaat Vandenbempt verder.

Mensen schelden, roepen en tieren eens ze een stadion binnenlopen. 

“Mijn hart gaat vooral naar de jongeren die de kadetten en de miniemen moeten gaan fluiten”, vertelt Van Den Wijngaert. Volgens hem loopt het nu al mis. “Ik stond afgelopen zondag te kijken naar een match waar een volwassen man naast het plein gewoonweg riep “Hebde gij ook een uurwerk gekregen?”. En dan waren we met achtjarigen aan het voetballen”.

Ook luisteraar Matthieu, amateurscheidsrechter die fluit in 4de provinciale heeft afgelopen weekend kritiek moeten verwerken. “Je hoort direct commentaar vallen op de zijlijn, mensen roepen dingen zoals “matchfixing in vierde provinciaal”. Er was zelfs een persoon bij die met een horloge naar mij stond te zwaaien”, vertelt hij. “Voor een jonge ref zouden dat dingen kunnen zijn waardoor je zegt van kijk, het hoeft voor mij niet meer, maar op dat moment moet je er wel door natuurlijk”, gaat hij verder. 

“Wat mij betreft zou het een heel sterk signaal geweest zijn als we gewoon even niet hadden gevoetbald”, zegt Peter. “Het is al vaker zo geweest dat supporters eens een streng en krachtig signaal zouden moeten geven en misschien is dat niet eens een slecht idee”. Maar dat gaat volgens hem niet snel gebeuren. “De liefde voor het voetbal en de liefde voor de club blijft altijd overeind, om het even wat er gebeurd is”.

Voorlopig gaat Vandenbempt met een vreemd gevoel verder. “Ik kan zeker blijven verslag geven maar ik kan niet ontkennen dat ik met een raar gevoel rondloop. Ik zal maar over een week kunnen zeggen of alles nog hetzelfde is, of ik nu een hele tijd tijdens de wedstrijd aan het schandaal zit te denken”.