Nieuw-Zeeland voor een tweede keer volledig coronavrij. Wat kunnen wij daarvan leren?

7 oktober 2020
© Joris Visser (Unsplash)
Premier Jacinda Ardern heeft Nieuw-Zeeland voor een tweede keer volledig coronavrij verklaard. Hoe hebben de Nieuw-Zeelanders dat gedaan en wat kunnen wij ervan leren? De Belgische Tanja Smets, die in Nieuw-Zeeland woont, geeft in ‘Nieuwe Feiten’ enkele verklaringen.

Nieuw-Zeeland is opnieuw coronavrij en dat al voor de tweede keer. Er zijn al twaalf dagen geen nieuwe besmettingen vastgesteld in het land. De sleutel tot succes? Een snelle en strenge aanpak. “De grenzen werden vrijwel aan het begin van de lockdown gesloten. Mensen die toch het land binnenkomen, worden meteen opgehaald aan de luchthaven en afgezet aan een hotel waar ze veertien dagen in quarantaine moeten doorbrengen”, vertelt Tanja Smets in 'Nieuwe Feiten'.

Daarnaast heeft de overheid ingezet op strenge contact tracing en extra testen. “De overheid heeft een app ontwikkeld waarmee de burgercontacten bijgehouden werden. Bij elk gebouw kan je de app scannen of je kan manueel ingeven met wie je waar bent geweest. Iedereen volgde dit heel goed op.”

Om het virus verder in te perken, wou de overheid 10.000 Nieuw-Zeelanders per dag testen, wat ook gelukt is. “Als je je niet goed voelt, kan je zo bij een arts terecht voor een gratis test. Deze drie factoren zijn enorm belangrijk geweest om het virus te doen uitdoven.”

Tweede lockdown

In juni verklaarde Nieuw-Zeeland voor een eerste keer dat het land coronavrij was, maar 102 dagen later dook het virus weer op in de stad Auckland. Auckland ging voor een tweede keer in lockdown en ook de maatregelen in de andere steden werden opnieuw verstrengd. Bijna twee maanden later is de situatie weer onder controle en kunnen de evenementen weer opstarten. “De grenzen blijven voor buitenlanders gesloten, maar voor de rest is zo goed als alles toegelaten. We kunnen opnieuw genieten van evenementen, sportwedstrijden, grote feesten en lange café-avonden”, vertelt Smets.

De economische impact van het virus in Nieuw-Zeeland is nog onbekend. “De stad Auckland is het ergst getroffen door het virus omdat de cafés en restaurants daar voor een tweede maal de deuren moesten sluiten. De overheid heeft wel gezorgd voor de nodige steun en subsidies om de bedrijven te steunen, maar het is nog te vroeg om te zeggen wat de blijvende gevolgen voor Nieuw-Zeeland zullen zijn.”

Beluister het gesprek met Tanja Smets in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: