Didier Reynders vindt nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland geen goed idee

16 april 2018
In een interview in 'De Ochtend' pleit minister van Buitenlandse Zaken Reynders voor een terugkeer naar de onderhandelingstafel over Syrië. Hij geeft ook uitleg over wat ons land wist van de aanvallen op Syrische doelwitten.

Syrië mag geen tweede Libië worden", zegt Didier Reynders in De Ochtend op Radio 1.

Daar is militair ingegrepen, maar is niet gewerkt aan de heropbouw en dus is dat land afgegleden in de chaos. Daarom vindt Reynders dat na de luchtaanvallen op chemische installaties in Syrië iedereen snel weer aan de onderhandelingstafel moet komen.

Wat België wist van de aanvallen van zaterdag

Minister Reynders zegt dat hij vooraf was ingelicht dat er een wraakactie op til was van de Amerikanen, Fransen en Britten. Maar hij wist niet wanneer die precies zou gebeuren. Reynders begrijpt dat de drie alle reden hadden om te handelen, en dat het ook wettelijk kon zonder samenwerking met de NAVO en de Europese Unie.

Al heeft hij ook bedenkingen: "Wachten op bewijs door de Verenigde Naties was beter geweest maar dat was onmogelijk omdat Rusland zijn veto bleef stellen. De aanvallen waren een gevaarlijk precedent, maar ik hoorde van iedereen dat het zo niet langer kon. Daarom begrijp ik de beslissing van de drie landen. "

Rusland en Iran opnieuw in het bad trekken

De Europese minister van Buitenlandse Zaken vergaderen vanmorgen over Syrië. Voor Reynders is het cruciaal dat de dialoog met de Syrische bondgenoten Rusland en Iran wordt hervat. Reynders denkt dat het nog enkele dagen zal duren voor het stof weer zal gaan liggen, na de hevige beschuldigingen van het weekend.

Maar hij ziet geen andere toekomst voor Syrië dan een politieke verdeling van de macht. Daarom vindt hij de nieuwe sancties die de Verenigde Staten aankondigen tegen Rusland niet de beste oplossing.

Bron: vrtnws.be