Nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens wil dat de koning nu Bart De Wever (N-VA) uitstuurt

9 december 2019
De nieuwe CD&V-voorzitter Joachim Coens zou het logisch vinden dat de grootste partij van Vlaanderen aan zet komt. Dat zegt hij terwijl de Wetstraat uitkijkt naar het bezoek van informateur Paul Magnette (PS) aan de koning, deze middag.

Paul Magnette brengt deze middag verslag uit bij de koning, en het is onduidelijk wat er daarna gaat gebeuren. Wordt Magnettes opdracht verlengd, of stuurt de koning iemand anders in het veld. Een Open VLD'er misschien - Gwendolyn Rutten - of een CD&V'er - Koen Geens. Of Bart De Wever zelf natuurlijk, die dan de kans krijgt om de opties voor een paarsgele regering af te tasten.

Dat De Wever en N-VA aan zet komen, is op dit moment het favoriete scenario van kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Na Magnette, de voorzitter van de grootste partij aan Franstalige kant, is het nu misschien goed dat de grootste partij van Vlaanderen aan beurt is." Dat zei hij in 'De Ochtend'.

Volgens Coens is dat goed voor "de stabiliteit van het land." "We moeten toch kijken wat de positie van de grootste Vlaamse partij is. En wat de positie is van de Vlaamse regering tegenover een nieuwe federale regering."

De positie van CD&V in de hele discussie is cruciaal. Paarsgroen zonder CD&V lijkt met amper één zetel op overschot niet levensvatbaar. Bijvoorbeeld MR-voorzitter George-Louis Bouchez kijkt daarvoor vooral naar CD&V als oplossing voor dat probleem, meer dan naar het Franstalige (en bereidwillige) CDH. CD&V is nodig om de Vlaamse poot in een federale regering sterker te maken.

CD&V stuurt zelf wel nog altijd aan op die paarsgele regering, met N-VA erbij dus.

Luister naar CD&V-voorzitter Joachim Coens in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: